Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 21.05.2018. 09:00

Jabukin smotavac: Karakteristike i način suzbijanja

Jabukin smotavac je tamno-smeđi leptir sa tamnom poprečnom prugom na prednjim krilima zbog koje ga je lako prepoznati. Leptir je aktivan noću, a danju je skriven ispod lišća ili grančica. Riječ je isključivo o štetočini ploda (zelenog i zrelog), pri čemu zeleni plodovi opadaju, a zreli gube upotrebnu vrijednost zbog prisustva gusjenica i zagađenosti ploda izmetom ove štetočine.

Foto: Wikimedia Commons/Olei
  • 1.791
  • 40
  • 0

Jabukin smotavac (Cydia pomonella) je jedna od najznačajnijih štetočina koje napadaju jabuku. Međutim, kako tvrdi diplomirana inženjerka zaštite bilja Vesna Tončić, taj insekt se pored jabuke razvija i u plodovima: dunje, oraha, kruške, kajsije i breskve. Riječ je isključivo o štetočini ploda (zelenog i zrelog), pri čemu zeleni plodovi opadaju, a zreli gube upotrebnu vrednost zbog prisustva gusjenica i zagađenosti ploda izmetom ove štetočene. Takvi se plodovi ne mogu se čuvati, zato što su podložni napadu fitopatogenih gljiva - truleži.

Larve jabukinog smotavca se ubušuju iunovoformirane plodove

Jabukin smotavac je tamno-smeđi leptir sa tamnom poprečnom prugom na prednjim krilima zbog koje ga je lako prepoznati. Leptir je aktivan noću, a danju je skriven ispod lišća ili grančica. Rasprostranjen je u svim krajevima gdje se jabuka uzgaja. U našim uslovima ima dvije generacije godišnje, a ponekad i treću. Odrasla gusjenica prezimljava u kokonu, u pukotinama kore i pod korom, nekad i ispod stabla, dok jedan dio gusenica prezimljava u skladištima. Leptiri prezimljujuće generacije se pojavljuju u aprilu i maju, što zavisi od vremenskih uslova (obično u vrijeme cvjetanja jabuke). Oni se tada pare, ženke nakon parenja polažu jaja. Za desetak dana legu se gusjenice koje se ubušuju u novoformirane plodiće gdje prave hodnik, crn i zaprljan izmetom, sve do sjemene kućice.

Plodovi gube upotrebnu vrijednost (Foto: Flickr/Patrick Clement)

Nakon desetak dana pojavljuju se leptiri prve, odnosno proljetne, generacije. Oni lete od sredine jula do sredine augusta. Druga generacija obično počinje letjeti tokom jula, ali se generacije prepliću, pa se javljaju istovremeno svi stadijumi ove štetočine. Nekad se javlja i treća generacija. Ispiljene larve provode oko mjesec dana u plodu i zatim ga napuštaju, ispredaju kokon u kojem i prezimljavaju. Na taj način jabukin smotavac dospijeva u skladište.

Obaviti najmanje četiri prskanja

Da bi proizvođači dobili zdrave i kvalitetne plodove, prema riječima Vesne Tončić neophodno je obratiti pažnju na pojavu i zaštitu od jabukinog smotavca. Teškoće u suzbijanju smotavca javljaju se zbog toga što su leptiri aktivni skoro četiri mjeseca, a i gusjenice su sa manjim pauzama uglavnom unutar ploda tako da su nedostupni kemijskim preparatima. Ukoliko se ne koriste feromonske klopke za praćenje leta leptira, u praksi se tokom vegetacije rade najmanje 4 prskanja. Prvo prskanje se obavlja kada su plodovi veličine lješnjaka, odnosno krajem maja - početkom juna, drugo 10-ak dana nakon prvog. Treće prskanje se radi tokom druge polovine jula, a 10 dana nakon toga slijedi i četvrto prskanje, početkom avgusta.

Prednost treba dati fiziološkim preparatima

Za suzbijanje smotavca registriran je veliki broj preparata: Za prvo tretiranje prednost treba dati fiziološkim prepratima kao što su: Match, Insegar, Nomolt u kombinaciji sa Dimetogalom odnosno Perfekthionom radi efikasnije zaštite. Za ostala tretiranja mogu se upotijebiti, Fastac, Decis, Talstar, Dimilin... S obzirom na to da tokom razvoja gusjenice prelaze sa krošnje na zemlju, a potom se vraćaju, postavljanje lovnih pojaseva oko debla može u znatnoj mjeri smanjiti napad ove štetočine.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabukin smotavac Cydia pomonella Jabuka Insekti Štetočine Zaštita Preparati Vesna Tončić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.