Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 14.03.2019. 11:00

Dobro za voćke: Zahlađenje usporilo vegetaciju

U većini voćnjaka primjećeno je da jabuka ima dosta rodnih pupoljaka, iako je prošle godine rod bio izuzetan. Šljiva ima zadovoljavajući potencijal rodnosti za ovu godinu dok je najmanje rodnog potencijala registrovano u zasadima krušaka.

Foto: Pixabay/leoleobobeo
  • 337
  • 77
  • 0

Hladno vrijeme i niže temperature u narednih nekoliko dana dobro će doći voćkama. Usporiće vegetaciju koja je počela ranije nego ikada u poređenju sa posljednjih pedesetak godina. 

Na jabukama, naročito sortama Gala i Ajdared, došlo je do otvaranja lisnih i cvjetnih pupoljaka, tj. faze mišjih ušiju, piše PSSRS. Spore prouzrokovača čađave krastavosti počele su da dozrijevaju, stoga se proizvođačima preporučuju tretmani nižim dozama bakarnih sredstava, kao i fungicidima, kako bi se spriječila zaraza tek otvorenih pupoljaka.

Kako suzbiti čađavu krastavost jabuke?

Kod krušaka je takođe došlo do bubrenja lisnih pupoljaka iotvaranja prvih listića, naročito kod sorti Junska ljepotica i Abate Fetel. Registrovano je prisustvo imaga kruškine buve koja polaža jaja na pupove i grančice, kao i kruškinog cvjetojeda. Ova štetočina se ranije pojavila u odnosu na prethodne godine i može da pričini štetu i do 70% u voćnjacima koji nisu tretirani bakrom u februaru ove godine. Prepoznaje se po crnim tačkama na strani pupoljka. Preporučujemo tretman protiv imaga kruškine buve preparatima s kojima se može spriječiti i polaganje jaja cvjetojeda.

Kako smanjiti upotrebu insekticida na kruškama? Kaolinskom glinom

Breskva je u fazi kraja bubrenja pupoljaka i pojave prvih listića. Kiša koja je padala prethodnog dana, a negdje je palo i više od 40 litara po metru kvadratnom, isprala je depozit sa pupoljaka zbog čega je neophodno obaviti tretman protiv prouzrokovača kovrdžavosti lista breskve. Neke sorte kajsija već su cvjetale, a trešnja i višnja su u fazi bubrenja pupoljaka. Vjerovatno će doći do oštećenja cvijeta kajsija zbog najavljenih jutarnjih minusa, a kod trešanja i višanja potrebno je obaviti tretman bakarnim preparatima jer su u fazi bubrenja lisnih pupoljaka. Šljiva se takođe nalazi u fazi bubrenja pupoljaka.

Kovrdžavost lišća: Ključan moment za zaštitu breskve i nektarine

Opasnost od izmrzavanja još nije prošla jer se krajem sedmice očekuje rast temperatura što će nastaviti vegetaciju u voćnjacima. Svako sljedeće zahlađenje donosi rizik od izmrzavanja, naročito cvjetova, a time i veliku štetu u zasadima.

Kako zaštititi voćke od mraza i niskih temperatura

U većini voćnjaka primjećeno je da jabuka ima dosta rodnih pupoljaka, iako je prošle godine rod bio izuzetan. Šljiva ima zadovoljavajući potencijal rodnosti za ovu godinu dok je najmanje rodnog potencijala registrovano u zasadima krušaka.


Tagovi

Zaštita voća Usporena vegetacija Potencijal rodnosti Bubrenje Cvjetanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !