Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kruška citronka
  • 19.11.2019. 17:00
  • Antalija, Turska

Citronka: Stara sorta kruške omiljena je u Turskoj

Citronka (limunka) je stara, zimska sorta. Plodovi su joj izrazito žuti i čvrsti, kiselkastog okusa. Karakteristike ove kruške su izrazito žuti i čvrsti plodovi, kiselkastog okusa.

Foto: Bojan Kecman
  • 851
  • 22
  • 0

Turska se sve više okreće samodostatnosti kada je riječ o poljoprivrednim proizvodima. Nedavno smo pisali o tome kako im je plan da do 2021. godine tržište poljoprivrednih proizvoda raste za otprilike 136 miliona dolara godišnje. Iako je nosilac ovoga plana povrtarska proizvodnja, trude se i oko proizvodnje voća. 

Turski marš u proizvodnji povrća - 56.000 ha prekriveno plastenicima

U blizini grada Korkutelija, 100 kilometara od Antalije postoji zasad krušaka, a u Turskoj je najzastupljenija sorta Citronka, piše Bojan Kecman na svom blogu.

Stara zimska sorta

Citronka (limunka) je stara, zimska sorta. Karakteristike ove kruške su izrazito žuti i čvrsti plodovi, kiselkastog okusa. 

Turci ovu krušku vole jer se bere od kraja septembra, točnije 25.9. do polovine novembra kada kod njih zna pasti snijeg. 

Prosječan rod na četiri hektara je 30 do 35 tona po hektaru, a radi se o organskoj proizvodnji. Prinos je, dakle, gotovo isti kao i u konvencionalnoj proizvodnji. Zimsku rezidbu ne primjenjuju, zbog toplijeg vremena, a proljetnu počinju u maju. 

Borba sa štetočinama minimalna

Vlasnici ovog zasada krušaka kažu da stabla tretiraju samo tri puta godišnje i to samo bakrom i sumporom. Protiv kruškine buve bore se sumpornim preparatima. Interesantno, piše Kecman, kruškinog savijača nema.

Krenula i kruškina buva? Kako je spriječiti?

Zbog viših temperatura  problemi sa čađavom krastavošću svedeni su na minimum, a za to je najviše zaslužno frezanje kompletnog voćnjaka, koje se radi početkom novembra i kada opadne sav list. Tako se uništavaju prezimljujuće spore patogena.

2u1 akcija: Frezanje i malčiranje voćnjaka kombinacijom dva stroja

Najviše muke pričinjava im, kao i u Izraelu, Erwinia amylovorabakteriozna plamenjača. I nju uništavaju sumporom. Olakšavajuća okolnost je stalni povjetarac koji donekle spriječava razvoj bolesti, a primjenjuju podzemno navodnjavanje iz akumulacija u kojima se voda nakuplja tokom zime i proljeća. 

Inače, u Turskoj se godišnje proizvodi oko 400.000 tona krušaka. 


Tagovi

Turska Samodostatnost Antalija Stara sorta Kruška citronka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.