• Povrtarska proizvodnja u Turskoj
  • 13.11.2019. 13:30
  • Antalija, Turska

Turski marš u proizvodnji povrća - 56.000 ha prekriveno plastenicima

Ambiciozne vlasti ove zemlje na raskršću Azije i Evrope zadale su pred sebe ambiciozan plan da od 2016. do 2021. godine tržište poljoprivrednih proizvoda raste za otprilike 136 miliona dolara godišnje. Nosilac razvoja biće povrtarska proizvodnja.

Foto: Bojan Kecman
  • 965
  • 143
  • 0

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Turske 56.000 hektara u ovoj zemlji pokriveno je plastenicima, ali je 75% plastenika manje od 0.3 hektara dok je prosječna veličina modernih plastenika, tri hektara.

Sve ovo predstavljeno je novinarima iz oblasti poljoprivrede na Evroazijskom i Balkanskom forumu novinara poljoprivrede kojega su, početkom novembra u Antaliji, organizovali IFAJ (Međunarodna organizacija poljoprivrednih novinara) i TAGYAD - tursko udruženje novinara poljoprivrede. Čak 34 novinara iz 21 zemlje imalo je priliku da se upozna sa stanjem i kapacitetima u proizvodnji povrća i voća ove regije i uopšte stanjem i trendovima u poljoprivredi Turske.

Najveća proizvodnja u regionu Antalije

Samo u prošloj godini u Turskoj je u plastenicima proizvedeno 3.9 miliona tona paradajza, 1.2 miliona tona krastavca, 500.000 tona paprike i 300.000 tona patlidžana. U regionu Antalije je oko 23.000 hektara plasteničkih površina, najviše u Turskoj.

Impozantan pogled iz zraka

U ovom gradu od 1.3 miliona stanovnika koji ima 219 sunčanih dana godišnje plastenici se nalaze i između zgrada pa nije čudno što je 53% povrtarske proizvodnje u Turskoj iz ove regije. Što se tiče ukupnog turskog izvoza povrća i voća, 21% dolazi iz Antalije.

Fantastični prinosi, a proizvodnja - organska

Prinosi u plastenicima su fantastični – i do 550 tona po hektaru u šta smo se lično mogli uvjeriti kada smo posjetili kompaniju "Yuksel Tohum" iz Korkutelija, stotinjak kilometara od Antalije koja posjeduje najveći plastenik u Turskoj. Površina mu je 220 hektara, a sastoji se od dva plastenika koje dijeli kratka cesta, dugačka jedan kilometar. Firma postoji 30 godina, a uzgaja se paprika, dinja, lubenica, patlidžan, krastavac, paradajz, koji se izvoze u 75 zemalja svijeta.

Proizvodnja se odvija po organskim principima, isto kao i u kompaniji "Serkonder", takođe nedaleko od Antalije koja, osim što posjeduje vlastite plastenike, pravi plastenike i ostalim proizvođačima u Turskoj. Godišnji kapacitet je 500 hektara novih plastenika. Kompanija sarađuje sa 45 farmera koji uzgajaju paradajz. 75% proizvodnje paradajza odlazi za izvoz, a ostatak, za domaće tržište. Prinos je 30 kilograma po četvornom metru, a proizvodnja se obavlja od septembra do juna, kada počinju velike vrućine.

Prošle godine u plastenicima u Turskoj proizvedeno je 500.000 tona paprike

Razvijaju domaću privredu

U obe kompanije oprašivanje biljaka vrši se uz pomoć bumbara kupljenih od izraelske kompanije "Biobee" i to je jedino što se nabavlja od stranih firmi.

Bumbari: 20 godina rješenje za bolje oprašivanje biljaka u Izraelu

Sav repromaterijal i oprema za izgradnju plastenika u bilo kojem dijelu Turske nabavlja se od odomaćih kompanija što je pokazatelj opredjeljenosti i nacionalnog jedinstva, a sve radi ispunjenja projektovanih ciljeva u oblasti poljoprivrede, jer Turska ima za cilj da još više ojača svoje prisustvo na tržištima zemalja ne samo Bliskog istoka već i Evrope i Azije.

Inače, 85% plasteničke proizvodnje u Turskoj, u običnim plastenicima, završi na domaćem tržištu dok 90% proizvodnje u modernim objektima, ide u izvoz.


Fotoprilog


Tagovi

Turska Antalija IFAJ TAGYAD Yuksel Tohum Serkonder Organska proizvodnja Plastenička proizvodnja Samodostatnost


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.