Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dvojezgreni traktor
  • 11.10.2018. 08:00

2u1 akcija: Frezanje i malčiranje voćnjaka kombinacijom dva stroja

Kako izgleda kad su na traktor zakačena dva stroja - freza i malčer, pogledajte i u videu!

Foto: OPG HAHA
  • 2.672
  • 157
  • 0

Frezanje i malčiranje voćnjaka dvije su glavne agrotehničke mjere danas prisutne u svim voćnjacima, a obavljanje obiju radnji istovremeno predstavlja vrhunac u održavanju trajnih nasada. 

U dolje priloženom videu možete pogledati kako to točno izgleda u praksi kada je na prednji hidraulik traktora zakačen malčer, a na zadnji freza s ticalom. Prilagodbom širine strojeva (radni zahvat malčera + radni zahvat freze) moguće je postići da se cjelokupni voćnjak obradi u dva prohoda, što je zapravo san svakog voćara.

Ovakvom vrstom rada moguće je uštedjeti značajne količine vremena, ali i novca. Prednost prednjeg hidraulika i malčera montiranog naprijed prezentirao sam već u ovom članku, dok više o važnosti frezanja mladih voćnjaka možete pročitati ovdje. U vlastitom slučaju postigli smo to da više nikad ne ulazimo u nasad samo s malčerom, već je malčer uvijek u kombinaciji s frezom ili atomizerom. To efektivno znači da smo iz plana rada izbacili vrijeme potrebno za malčiranje budući da je malčer uvijek “usput” zakačen za traktor dok obavljamo radnje frezanja i prskanja voćnjaka. Malčiranje nam je postalo “besplatno”, jer ne košta vrijeme a utrošak goriva u ovakvom radu je također smanjen.

Mnogi će reći da je investicija u traktor koji ima prednji kardan i hidraulik pozamašna te neisplativa, no zbog trenutnih agrometeoroloških uvjeta kojima imamo prilike svjedočiti posljednjih par godina moglo bi se reći da je sve radnje u voćnjaku potrebno obaviti u što kraćem roku. “Vožnja” dva stroja u isto vrijeme značajno ubrzava naš rad te stoga omogućuje da se svi zahvati odrade u optimalnim uvjetima. 

Kao i u svakom poslu, a tako i u poljoprivredi, motiv za svakodnevni rad često leži u učinkovitosti. Ako nismo učinkoviti, puno je teže ispuniti ciljeve koji su pred nama, a osjećaj koji nas prati za vrijeme radnog vremena često nas sputava u obavljanju potrebnih aktivnosti. Uz povećanu učinkovitost ne samo da dobivamo na vremenu i kvaliteti obavljenog posla već se u nama javlja pozitivan osjećaj koji nam pomaže prebroditi sve nedaće koje se nađu pred nama. Uz takav pristup radu uspjeh je - zagarantiran.


Tagovi

Malčiranje Frezanje Voćnjak


Autor

Tomi Haha

Više [+]

Volio je sve što vole mladi, a sada voli slušati zaljubljenike u poljoprivredu i s njima dijeliti zajedničku strast.