Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preventivno tretiranje
  • 01.05.2021. 14:30

Vinogradari da pripaze na grozdovog moljca, a voćari na jabučnog savijača!

Preporuka svim uzgjivačima vinove loze i voćarima je da pravovremeno djeluju, s obzirom na pojavu prve generacije grozdovog moljca i jabučnog savijača. 

Foto: Depositphotos/oksix (ilustracija)
  • 115
  • 226
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko neretvanskog kantona uputilo je preporuku uzgajivačima vinove loze i voćarima s obzirom na pojavu prve generacije grozdovog moljca i jabučnog savijača. 

Ovisno o sortimentu i lokalitetu, u lovkama je već uočen ulov prve generacije grozdovog moljca. Stručnjaci preporučuju njeno suzbijanje kako bi se u znatnoj mjeri smanjio potencijal štete od druge, koja je u znatno većoj mjeri opasnija. Može se koristiti bilo koji, na tržištu dostupan, insekticid za tu namjenu, a savjet je da bude što selektivniji, kako ne bi narušili populaciju prirodnih neprijatelja, odnosno korisnih organizama, stoji u zvaničnom saopćenju ministarstva poljoprivrede ovog kantona.

Zbog povoljnih uvjeta koji pogoduju infekcijama uzročnikom crne pjegavosti rozgve (Phomopsis viticola) na vinovoj lozi potrebno je izvršiti tretiranje zasada jednim od navedenih pripravaka: Dithane M - 45, Pinozeb M - 45, Penncozeb 75 DG, Star 80 WP, Manfil 80 WP, Indofil 80 WP, Polyram DF, Folpan 80 WDG, Futura 50 WP, Solofol ili Universalis.

Voćari da paze na jabučnog savijača

S obzirom da je u južnim općinama Hercegovačko - neretvanske županije, u elektronskim lovkama uočen ulov prve generacije jabučnog savijača, preporuča se kemijsko suzbijanje sredstvima poput Metch, Affirm, Imidan 50 WG, Reldan 22 EC, Mospilan 20 SG, Calypso SC 480 , Laser ili  bilo kojim na tržištu dostupnim insekticidom za ovu svrhu.

U toku je piljenje larvi druge generacije jabučnog smotavca

Kako smo ranije pisali, jabučni savijač (lat. Cydia pomonela) najteži je protivnik proizvođačima jabuka od svih štetnih insekata dok i voćari koji uzgajaju krušku takođe imaju problema sa ovom štetočinom.

Nemojte da se iznenadite ako sredstva na bazi azadiraktina svako malo imaju drugo ime, važno je da se obrati pažnja na prisustvo aktivne materije azadiraktin koja sprječava hranjenje larve savijača. Pomaže i pelin, kopriva koja odstoji dva, tri mjeseca ili sirće (sa devet ili 11 procenata alkohola).

U suzbijanju pomenutog štetnog insekta možete upotrijebiti i čili papričice, ljuti mljeveni biber i papriku, rasol. Dovoljno je po 200 grama navedenih namirnica na 100 litara vode. Svaka od njih djeluje protiv gusjenica jer im nagrizaju mekanu površinu tijela.

Zaštita nije garantovana jer treba pogoditi vrijeme prskanja, odnosno kada su jaja crna, pred samo piljenje. Začini mogu da se kombinuju i sa koprivom i pelinom.


Tagovi

Zasad vinove loze Vinogradari Voćari Grozdov moljac Crna pjegavost rozgve Jabučni savijač Hemisjko tretiranje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.