• Bolesti vinove loze
  • 10.06.2019. 14:00

Plamenjača i pepelnica na vinovoj lozi - zaštitite vinograd

Puno padavina, a onda naglo zatopljenje, idealni su uslovi za razvoj infekcija uzročnicima plamenjače i pepelnice.

Foto: WikimediaCommons/Jerzy Opioła
  • 612
  • 49
  • 0

Klimatske prilike i temperaturni uvjeti pogoduju infekcijama uzročnicima plamenjače (Plasmopara viticola) i pepelnice (Erysiphe necator) zbog čega je potrebno izvršiti zaštitu vinograda, upozorava Federalni agromediteranski zavod. 

Zbog plamenjače zaraženi listovi odumiru

Podsjetimo, plamenjača vinove loze (naslovna fotografija) je zarazna bolest, koja može zahvatiti vinograd tokom toplog i kišnog perioda. Tada se na listovima loze prvo pojavljuju hlorotične, a nakon 2- 3 dana i uljaste pjege, dok se na naličju lista u okviru tih pjega formira bjeličasta navlaka. Oboljeli listovi odumiru i izgledaju kao sprženi. Osim lišća, ova bolest napada i cvast, i to prije nego što se otvori. Oboljela cvast se takođe suši i opada, s tim da i na njoj može javiti bijela prevlaka.

Simptomi i suzbijanje plamenjače vinove loze

Za zaštitu od plamenjače može se koristiti jedan od pripravaka: Galben F, Fantic F, Ridomil Gold MZ Pepite, Acrobat MZ, Electis WG, Pergado F i sl. 

Pepelnica se prvo primjećuje na listovima i peteljkama

Kada je riječ o pepelnici, ona se prvo primjećuje na listovima i peteljkama, ali se najveća šteta pojavljuje na grozdovima.

Najpogodnije vrijeme za razvoj pepelnice je kada je temperatura od 25°C do 28°C. Na višim i nižim temperaturama se sporije razvija i širi po vinogradu. Nije potrebna veća vlaga, da bi se ova bolest pojavila. Problem nastaje kada se tokom infekcije desi jedan dan sa jakom kišom, a nakon toga uslijedi nekoliko lijepih dana sa suhim vremenom. 

Vrijeme je za zaštitu od pepelnice vinove loze

Za zaštitu od pepelnice koristiti jedan od pripravaka: Postalon SC, Topas, Talendo, Dynali, Vivando, Stroby DF, Falcon EC 460, Collis, Domark 40 ME ili Nativo WG.

Pripravke koristiti sukladno uputi proizvođača!


Tagovi

Vinova loza Plamenjača Pepelnica Simptomi Pripravci Zaštita


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće
Proljetno cvijeće i bakin cvjetić