Pepelnica se prvo primjećuje na listovima i peteljkama, ali najveća šteta pojavljuje se na grozdovima.
Trenutne vremenske prilike pogoduju bolestima vinove loze i grožđa, a jedna od njih je i pepelnica (Uncinula necator), koju izaziva gljivica. One se pričvršćuju posebnim sisaljkama i na taj način se hrane. Napadu je podložan zeleni dio vinove loze. Prvo se primjećuje na listovima i peteljkama, na kojima stvara sivkast sloj. Mladi listovi lakše propadaju, kovrdžaju se i suše. Ipak, najveća šteta se pojavljuje na grozdovima, odnosno na pokožici bobica.
Bolest se na grozdovima može raširiti nakon cvjetanja, pa sve do promjene boje bobica. U fazi kada imaju oko 3 mm, kompletan grozd može biti prekriven sivkastom prevlakom. Bobice prvo zaostaju sa razvojem, a kada počne period aktivnog rasta - pucaju. Tada se stvaraju i druge gljivice, koje mogu biti žarište dodatnih bolesti.
Najpogodnije vrijeme za razvoj pepelnice je kada je temperatura od 25°C do 28°C. Na višim i nižim temperaturama se sporije razvija i širi po vinogradu. Nije potrebna veća vlaga, da bi se ova bolest pojavila. Problem nastaje kada se tokom infekcije desi jedan dan sa jakom kišom, a nakon toga uslijedi nekoliko lijepih dana sa suhim vremenom.
Kada se grožđe proizvodi za prodaju, grozdovi se najčešće ne prorjeđuju. Tada ih ima od tri do pet puta više, pa su zbijeni. U ovakvim uslovima nijedan preparat ne može zaštititi od pepelnice. Zato se preporučuje uklanjanje velikih listova, koji se nalaze uz grozdove, kao i uzgajanje otpornih sorti. Kada je riječ o fungicidima, preporučuju se Crystal 250 EC 0.015%-0.02%, Systhane 240 EC 0.01-0.015% ili Topas 100EC 0.025%.
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera
Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]Tagovi
Autorica