Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nedostatak vitamina
  • 10.03.2020. 07:30

Vitamini A, D i E najvažniji za zdravlje goveda: Prepoznajte nedostatke na vrijeme

Svaki od ova tri vitamina bitan je kod životinja sa visokim proizvodnim rezultatima, kod gravidnih životinja, životinja tokom laktacije i mladih životinja u fazi brzog rasta.

Foto: Vedran Stapić
  • 305
  • 32
  • 0

Nema nikakve sumnje da su vitamini A, D i E ključni sastojci obroka za goveda. Svaki od njih ima specifičnu i vrlo bitno nezamjenjivu ulogu u metabolizmu životinja.  

Vitamin A - kako prepoznati nedostatak?

Vitamina A većinom nema u hrani biljnog porijekla, ali su prisutni njegovi provitamini kao što su to alfa, beta i gama karoten te kriptoksantin koji se u organizmu pretvaraju u vitamin A. U praksi, nedostatak ovog vitamina i nije tako čest. Manjak je vjerovatniji ako se goveda hrane s visokim udjelom koncentrata, na pašnjacima siromašnim zelenilom ili sijenom tokom sušnih perioda te hranom koja je bila pretjerano izložena suncu i visokoj temperaturi. Takođe, manjak ovog vitamina uzrokuju visoki nivoi nitratnog ili nitritnog azota u obroku ili vodi. Ova jedinjenja mogu smanjiti vitamin A i karoten u probavnom traktu, smanjujući njihovu apsorpciju i ometajući pretvaranje karotena u vitamin A.

Uz više svjetlosti i zraka u stajama do bolje mliječnosti krava

Ovaj nutrijent ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja očiju, kože, disajnog, probavnog i reproduktivnog trakta. Neophodan je za pravilno funkcionisanje bubrega i pravilan razvoj kostiju, zuba i nervnog sistema. Životinja ga unosi u svoj organizam jedući zelene i žute biljke bogate karotenom.

Telad koja ne prima dovoljnu količinu kolostruma često može patiti od njegovog nedostatka. Manjak vitamina A manifestuje se smanjenim apetitom, grubom dlakom, nakupljanjem tekućine u zglobovima i rebrima, pretjeranom proizvodnjom suza, sljepoćom, proljevom, sporim rastom kostiju, niskom stopom začeća, pobačajem, mrtvorođenjem, niskokvalitetnim sjemenom i infekcijom kod goveda.

Vitamin D - manjak kritičan za razvoj kostiju i probavnog sistema

Nema li u organizmu dovoljne količine vitamina D, organizam neće moći apsorbovati kalcij i fosfor. Znakovi toksičnosti uključuju kalcifikaciju mekih tkiva, demineralizaciju kostiju, smanjenje apetita i gubitak težine. Rahitis je najčešća posljedica manjka, a češće oboljevaju starije životinje.

Ukočeni zglobovi, razdražljivost, anoreksija, konvulzije, lomljive kosti, smanjen apetit, probavni problemi, teško disanje i slabost su znakovi gubitka, a najčešće će se prvo primjeniti kod mlade teladi koja se brzo umara, teško diše i pati od grčeva.

Zašto je kalcij toliko važan u hranidbi životinja?

Prirodna suha krmiva obično ga sadrže jako malo. Zimi je ova pojava puno češća dok ljeti i na ispaši do avitaminoze skoro uopće ne dolazi. Naime, ovaj se vitamin pod uticajem ultraljubičastih zračenja sunca unosi preko kože i to je još jedan od razloga zbog čega bi životinje trebali držati što više na otvorenom.

Vitamin E - opadanje dlake i slabost mišića pokazatelji nedostatka

Zelena lisnata hrana i cjelovite žitarice izvor su vitamina E koji je potreban za normalnu funkciju endokrinih žlijezda, posebno hipofize, nadbubrežnih i polnih žlijezda te pomaže imunološkom sistemu u borbi protiv bakterijske i virusne infekcije. Specifično je antioksidacijsko sredstvo koje poboljšava apsorpciju ostalih vitamina i esencijalnih masnih kiselina.

Glavni problem mu može stvoriti selen koji smanjuje njegovo djelovanje.

Kako sastaviti izbalansiran obrok za krave?

Nedostatak ovoga nutrijenta može se primijetiti po tome što je životinja jako umorna, opada joj dlaka, mišići su joj slabi kao i cijeli imunološki sistem.

Preventivne mjere

Svaki od ova tri vitamina je bitan kod životinja s visokim proizvodnim rezultatima, kod gravidnih životinja, životinja u toku laktacije i mladih životinja u fazi brzog rasta. Daju se i kod stresnih stanja i kao dodatak terapiji kod liječenja raznih bolesti, kao što su degenerativna miopatija, distrofija jetre, rahitis, tetanija i sterilitet kod ženki.

Značaj minerala i vitamina u pravilnoj ishrani goveda

Kako bi se spriječila pojava avitaminoze, potrebno je staju održavati čistom i dobro osvijetljenom. U proljeće i ljeto treba pripremiti silažu, najčešće od cijele biljke kukuruza, a tokom zime stoci je potrebno dati mrkve, krompira i repe. U hranu se može još dodati koštano brašno, kreda i pšenična zrna. Za vrijeme sunčanih dana krave treba ostaviti što više na zraku i ispaši.


Tagovi

Vitamin A Vitamin D Vitamin E Avitaminoza Nedostatak Rahitis Sljepoća Krmiva Silaža Hranidba stoke Simptom


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.