Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Holcim
  • 09.03.2018. 14:00

Zašto je kalcij toliko važan u hranidbi životinja?

Nedostatak kalcija u hranidbi životinja nepovoljno utječe na rast, dnevne priraste, proizvodnju mlijeka, nesivosti kokoši i čvrstoću ljuske jajeta. Kao rješenje Holcim nudi Vivacal® - prirodni izvor kalcija, u tri forme: mikrogranule, granule i makrogranule.

Foto: Holcim
  • 3.364
  • 345
  • 0

Kalcij je važan biogeni element, a u tijelu životinja najveći dio kalcija ulazi u sastav kostiju i zubi. Glavna resorpcija kalcija odvija se u tankom crijevu uz pomoć vitamina D3 i ostalih nutrijenata. Najveća resorpcija kalcija je u mladih životinja zbog izgradnje kostura, dok ga starije životinje s izgrađenim skeletom slabije resorbiraju. Ipak, životinje u razdoblju bređosti, laktacije i nesivosti jaja resorpciju kalcija znatno povećavaju. Kalcij je količinski najzastupljeniji (1-2%) mineralni element u tijelu životinja te ga hrana treba sadržavati više od svih mineralnih elemenata zajedno.

Zašto je kalcij najpogodnije i najprihvatljivije mineralno krmivo?

U proizvodnji krmnih smjesa, hranidbi životinja, proizvodnji vitaminsko-mineralnih i drugih pripravaka za hranidbu životinja, kao izvor kalcija najpogodnije i najprihvatljivije mineralno krmivo je upravo kalcijev karbonat (CaCO3). Kalcij je važan biogeni element te zajedno s fosfatima i karbonatima utječe na mehaničku čvrstoću i stabilnost životinja. lonski oblik kalcija u krvnoj plazmi značajan je u koagulaciji krvi. Kalcij pobuđuje kontrakcije mišića, živčanih stanica i regulira propusnost stanične membrane.

Potrebe za kalcijem normiraju se za sve vrste i kategorije životinja (krave, konji, ovce, koze, kokoši…) kroz krmne smjese i obroke. Pravilna opskrba kalcijem ima veliki gospodarski učinak. Iskoristivost kalcija ovisi o mnogim čimbenicima, a najvažniji su:

  • vrsta, dob, spol i kategorija domaćih životinja
  • zdravstveno stanje životinja
  • interakcija s drugim krmivima (hranjivim tvarima) u smjesi
ve
Potrebe za kalcijem normiraju se za sve vrste i kategorije životinja

Nedostatak kalcija u hranidbi

Nedostatak kalcija u hranidbi životinja nepovoljno utječe na rast, dnevne priraste, proizvodnju mlijeka, nesivosti kokoši i čvrstoću ljuske jajeta. Manji nedostatak kalcija se teško zamjećuje, dok se veći nedostaci manifestiraju kroz otežani hod, rahitis, osteomalaciiju (omekšanje kostiju), osteoporoza, mliječna groznica (kod mlijeĉnih krava nakon partusa), iskrivljenost ekstremiteta i sl. Kod goveda se nedostaci mogu uvidjeti i kod učestale lizavosti, tj. životinje ližu zidove ili glođu drvo.

Hranimo li životinje dulje vrijeme hranom u kojoj nema dovoljno kalcija, one će trošiti tvari iz rezervi vlastitog organizma, iz svojih kostiju, koje će zbog toga postati lomljive. Količine mlijeka u takvih životinja opadnu, a bređe životinje lako pobace. Kao posljedica toga smanji se proizvodnja, dolazi do omekšanja kostiju i slabokrvnosti, a mlade životinje postaju neotporne i lako obole od drugih bolesti, naročito zaraznih. Kalcij je relativno slabo zastupljen u žitaricama i to u vrlo nepovoljnom odnosu na fosfor, zato ga treba dodavati u stočnu hranu u obliku kalcij karbonata ili stočne krede.

Nedostatak kalcija u hranidbi životinja nepovoljno utječe na rast, dnevne priraste, proizvodnju mlijeka, nesivosti kokoši i čvrstoću ljuske jajeta.

Kao rješenje Holcim nudi Vivacal® - prirodni izvor kalcija, u tri forme: mikrogranule, granule i makrogranule. Holcim Vivacal® proizvodi proizvedeni su od čistog vapnenca bogatog kalcitnim kristalima.

vew
Vivacal mikrogranule, granule i makrogranule

Holcim Vivacal® mikrogranule

Po sastavu, veličini 100-400 mikrona i obliku zrnaca Holcim Vivacal® mikrogranule su veoma sipke i kompatibilne s drugim sastojcima koji ulaze u sastav krmnih smjesa. Omogućavaju dobro miješanje i homogenizaciju krmnih smjesa, vitaminsko-mineralnih i drugih pripravaka za hranidbu životinja.

Samim dodatkom Holcim Vivacal® mikrogranula u krmne smjese i obroke životinjama je osiguran glavni izvor kalcija, naročito u razdoblju rasta, bređosti i laktaciji.

Holcim Vivacal® granule

Dodatkom Holcim Vivacal® granula u krmne smjese i obroke životinjama je osiguran glavni izvor kalcija, naročito u razdoblju nesivosti jaja. Osim toga, granule u mišićnom želucu omogućuju djelotvornije mljevenje hrane. Veličina Vivacal granula je 400 do 1.600 mikrona.

Holcim Vivacal® granule posebno su prilagođene opskrbi kalcijem kod proizvodnje jaja. Naime, veće granule daju bolje rezultate u kvaliteti i čvrstoći ljuske jaja. Veća zrnca, granule, daju bolje proizvodne rezultate i postiže se:

  • puna nesivost kokoši
  • perzistencija
  • bolja vanjska kakvoća ljuske (čvrstoća i debljina ljuske, oblik jajeta)
  • bolja unutarnja kakvoća ljuske (gustoća i visina bjelanjka)
  • bolja valivost pilića
  • čvršće kosti
  • bolja iskoristivost hrane
cec
Veće granule daju bolje rezultate u kvaliteti i čvrstoći ljuske jaja.

Holcim Vivacal® makrogranule

Dodatkom Holcim Vivacal® makrogranula u krmnu smjesu za nesilice osigurava se izvor kalcija za kojim nesilice imaju izuzetno visoke potrebe. Holcim Vivacal® makrogranule proizvod je koji peradarima nudi dodatnu mogućnost izbora u korištenju kalcija. Veličina Vivacal makrogranula je 1,6 mm do 3,5 mm.

Holcim Vivacal® makrogranule preporučuju se u krmnim smjesama kokoši nesilica i sve ostale peradi u razdoblju nesenja jaja (pure nesilice, patke nesilice, guske). Prosječnoj nesilici potrebno je osigurati 3,5% kalcija u obroku u konzumaciju 110 g hrane na dan. 

Za više informacija o proizvodu Holcim Agrocal® obratite se kompaniji Agrovrh koja je ekskluzivni distributer za Agrocal u BiH.


Tagovi

Holcim Vivacal Kalcij Bređost Nesivost Jaja Proizvodnja mlijeka Nedostatak Krmna smjesa Kokoši Krave