Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagnjenje
  • 01.05.2019. 10:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Šargovac, Banja Luka

Ovca ojagnjila četvorke - dvoje je na mamu, a dvoje na tatu

Jesenas je ovca u naselju Šargovac ojagnjila dvojke, a ovo proljeće na svijet je stiglo njih četvero.

Foto: Printscreen/Alternativna TV
  • 151
  • 32
  • 0

Čini se kako je ova, 2019. godina - godina rekorda u kada govorimo o prinovama u stočarstvu. Podsjetimo samo, početkom godine pisali smo o kozi Gabrijeli koja je ojarila šestorke. Nakon toga su dvije krave otelile trojke, a ovih je dana, na pravoslavni Veliki petak jedna ovca u banjalučkom naselju Šargovac na svijet donjela četvero jagnjadi! 

Krava Mica otelila trojke!

Bilo je to pravo iznenađenje za porodicu koja ima samo jednu ovcu. Kažu kako im i ta jedna nerijetko priredi iznenađenje pa je tako prošle jeseni ojagnjila dvoje jagnjadi. Nije dugo prošlo, ovo proljeće darovala im je još četvero. 

Tri ovčice i jedan mali ovan, novi su stanovnici male staje u kojima sada obitavaju sa svojom mamom. Dvoje ih je crno, na tatu, a dvoje bijelo na mamu, navodi Alternativna TV.

Dok veselo mašu repićima istražujući, njihova mama ovca budno prati svaki njihov pogled. 

Jagnje prvih nekoliko dana mora biti uz majku i sisati po volji, kao što to čine i ove četvorke, a nakon toga treba ih do 14 dana privikavati da sišu obročno, svaka 2-3 sata. U dobi od 15 dana počinju se prihranjivati kvalitetnim sijenom (najbolje lucerkinim) i smjesom koncentrata, a nakon 30 dana odlaze s majkom na ispašu.

Čime hraniti ovce nakon jagnjenja?

Najbolje je jagnjad sa sise odbiti sa tri mjeseca jer će se tada bolje tjelesno razvijati. S četiri mjeseca odbija se jagnjad koja se tovi na sisi ili grla koja se ostavljaju za daljnju reprodukciju. Pri odbijanju treba, uz dobru prihranu voditi brigu i o tome da se jagnjad svrsta po spolu, a po mogućnosti treba izmjeriti i tjelesnu težinu. 

Zašto ovnovi tuku ovce i janjad, ali i pastira?


Tagovi

Jagnjići četvorke Jagnjenje Rekord Sisanje Odbijanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]