Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoska atrakcija
  • 16.04.2019. 12:30
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Devetaci, Novi Grad

Krava Mica otelila trojke

Neobičan slučaj u domaćinstvu Angeline i Draženka Keče iz sela Devetaci kod Novog Grada – njihova krava otelila je troje teladi. Ovaj slučaj privukao je veliku pažnju mještana Devetaka i postao svojevrsna atrakcija među lokalnim stočarima.

Foto: Gordana Vila
  • 280
  • 40
  • 0

Tako mali, a već atrakcija. Tako bi mogli reći za trojke koje je otelila krava Mica Angeline i Draženka Keče u selu Devetaci kod Novog Grada. Dok su čekali prinovu, nisu ni slutili da će njihova štala postati svojevrsna seoska atrakcija.

"Naša Mica je jedno otelila sama, a onda smo došli supruga i ja i izvukli još jedno. Ja sam tada primijetio da najvjerovatnije ima još jedno tele, a supruga mi nije vjerovala. Kaže mi, ma ne vjerujem, otkud će to biti. Međutim, bio sam u pravu. Bilo ih je troje, dva muška i jedno žensko tele", priča Draženko Keča.

Kaže Draženko, uvijek im je puna štala 

Ove trojke, uskoro su postale svojevrsna seoska atrkacija.

"Svima je ovo interesantno, jer je ovo ipak, rijetkost. Komšije dolaze da gledaju, uvijek nam je puna štala. Mi smo prije imali slučaj dvojki, ali ovo je prvi slučaj trojki", kaže Draženko.

Treći slučaj na području Novog Grada

Veterinari kažu ovi slučajevi nisu veoma česti, ali ipak su normalna pojava. Doduše, troje je izuzetak.

Ima mama Mica mjesta za sve troje ;-) 

"Ovo je već treći put da se dešava nešto slično na području Novog Grada. U selu Maloj Krupskoj Rujiškoj bio je slučaj da krava nosi sedmoro, ali nije uspjela da steonost dovede do kraja, pa je izvršen pobačaj u sedmom mjesecu. Više teladi bilo je i u novogardskim Ahmetovcima, a sada i ovaj slučaj u Devetacima, krava otelila troje živih i zdravih", kaže doktor veterinarske medicine, Miroslav Zgonjanin.

Telići trojke Đuro, Vilmica i Đaklin - zdravi i veseli fenomen

Angelina i Draženko Keča na svom imanju imaju četiri krave. Planiraju da trojke othrane i ostave na imanju. Ukratko kažu, othraniće se i neka rastu!


Tagovi

Teljenje Trojke Telići Rijetkost Seoska atrakcija Draženko Keča


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.