Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trojke u štali
  • 12.03.2019. 16:00
  • Krapinsko-zagorska, Prišlin

Telići trojke Đuro, Vilmica i Đaklin - zdravi i veseli fenomen

"Ovo je jako rijetko. Više puta se oteli tri teleta, ali ne ostanu. A ovi, kako su se "izlegli", odmah su počeli dizati glavu", priča Josip Pereti dodajući kako krava ne može odjednom podojiti sva tri teleta zbog čega ju on izdaja i hrani ih.

Foto: YouTube/PrintScreen/zagorjecom TV
  • 453
  • 25
  • 0

Đuro, Vilmica i Đaklin - imena su telića, što i ne bi bilo neobično jer svakakva imena stočari daju svom blagu, da telići nisu trojke! Ovi su mališani došli na svijet početkom marta u Prišlinu, u Krapinsko-zagorskoj županiji susjedne Hrvatske. Najviše su obradovali svoga vlasnika, 70-godišnjeg Josipa Peretija koji se cijeli život bavi poljoprivredom i nikada nije doživio ovakav slučaj. 

Josip je došao u podne dati kravama šrota, a tada je na svijet došlo prvo tele. Nakon dva sata otelilo se i drugo. Josip priča kako je očekivao da još treba izaći posteljica, ali onda je van, kako on kaže, izašao još jedan telek, navodi Zagorje.com

Josip Pereti: Ni u okolici nije bilo ovakvog slučaja

"Ovo je jako rijetko. Više puta se oteli tri teleta, ali ne ostanu. A ovi, kako su se "izlegli", odmah su počeli dizati glavu", priča Pereti dodajući kako krava ne može odjednom podojiti sva tri teleta zbog čega ju on izdaja i hrani ih na dudu

Kaže kako je do sada bilo slučajeva u njegovoj štali da krava oteli dvojke, ali trojke do sada nikada nije imao. "Nisam čuo ni da je u okolici bilo ovakvog slučaja. A imam još jednu bređu kravu, od istog bika i ogromna je. Ili budu dva, ili možda čak tri teleta", u još jednom radosnom očekivanju priča Josip. 

Čudo u štali: Koza Gabrijela, iz stada Vinka Šarina, ojarila šestorke!

"Imena telićima je dao susjed koji je htio biti kum", uz smijeh priča Josip Pereti, a osim njega, telićima se najviše raduju njegovi unuci, 4-godišnja Nikol i 10-godišnji Nikola koji voli pomagati djedu oko kravica. 

S telićima i muka i milina 

Zbog ovog fenomena iznenadio se i veterinar Damir Ljubić iz Veterinarske stanice Pregrada koji je pregledao teliće. "Veterinar kaže da se ovakvo što tu i tamo desi, ali rijetko. Više puta se dogodi da jedno od troje teleka ugine. Ovi naši su veseli i baš su nam milina. Iako, muka je s njima, ali naučili smo na selo i raditi", priča ovaj stočar koji je nekada imao muzne krave i proizvodio 150 litara mlijeka dnevno. 

"Kada je pala cijena mlijeka, nismo vidjeli izlaza. Danas imamo krave i bika, za teliće i za mlijeko", pojašnjava Josip Pereti kojemu je sin savjetovao da smanji posao, ali ne, Josip zaključuje: "Ovo je milina, ne mogu smanjiti, ne mrem ja bez toga bit'!".  

Veterinar Ljubić kaže kako se zaista rijetko viđa da sva tri teleta budu zdrava i vitalna, poput Đure, Vilmice i Đaklin te da se dogodi jedan takav slučaj na 5.000 krava. On je telićima dao vitaminske injekcije te potvrdio kako jako dobro napreduju. 

"Ljudi od sedamdeset i osamdeset godina nisu čuli za ovakve slučajeve što vam dokazuje da je ovo jedna lijepa i neobična priča", ispričao je Ljubić dodajući da je kod Josipove krave riječ bila o umjetnoj oplodnji.

Ispod članka pogledajte video o telićima trojkama i pokušajte se ne rastopiti od miline. 


Tagovi

Trojke u štali Telići trojke Josip Pereti Damir Ljubić Fenomen Bređa krava


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.