Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agresivnost ovnova
  • 28.03.2019. 09:00

Zašto ovnovi tuku ovce i janjad, ali i pastira?

Pripust, janjenje, laktacija, odhranjivanje janjadi, suhostaj ovaca i priprema za sljedeći pripust su faze koje prate i različita ponašanja ovaca, a prvenstveno ovnova, koji vrlo često iskazuju u određenim periodima i visok nivo agresivnosti.

Foto: Pixabay/RitaE
  • 2.622
  • 139
  • 0

Osnovno stado u ovčarskoj proizvodnji čine rasplodne ovce, janjad i odrasli ovnovi koji u tehnološkom procesu proizvodnje prolaze kroz različite faze i razdoblja. Pripust, janjenje, laktacija, odhranjivanje janjadi, suhostaj ovaca i priprema za slijedeći pripust su faze koje prate i različita ponašanja ovaca, a prvenstveno ovnova, koji vrlo često iskazuju u određenim periodima i visok nivo agresivnosti.

Sa etološkog staništa gledanja takvo ponašanje ovnova je opravdano, samo ako se uzmu u obzir faktori ili prilike koje su dovele do takvog agresivnog ponašanja, na šta farmer može i mora uticati. Međutim, gledajući iz drugog ugla, farmeru takvo, naročito ako je učestalo ponašanje ovna, je ekonomski neprihvatljivo, jer nisu isključena, a dešavali su se i rezultati uginuća janjadi koje napao ovan u fazi iskazivanja agresivnog ponašanja.

Šta je najčešći uzrok agresivnosti

Ovnovi se najčešće drže u priplodu 5-8 godina, zavisno od njihovog kvaliteta, zdravstvenog stanja, kondicije i samog proizvodnog cilja. U ekstenzivnom držanju ovaca, ovnovi se puštaju među ovce ne planirajući niti ovce koje će se oploditi niti period parenja. U takvim situacijama na jednog odraslog ovna dolazi do 25 ovaca. Kada je riječ o planiranom parenju, ovce se dijele u grupe, gdje se tačno zna koje i kada će ovce biti oplođene gdje na jednog ovna dolazi oko 50 ovaca. Može se reći da su ovnovi u haremu. Ipak vrlo često taj haremski sklad poremeti agresivno ponašanje ovnova prema ovcama i češće prema janjadima.

Također zabilježeni su i slučajevi napada ovna na ljude, pastire koji završe sa mnogobrojnim hematomima i povredama od udarca ovna. Zašto ovnovi postaju agresivi i koji su razlozi !? Ovnovi imaju ratobornu narav, i vrlo često se ponašaju zaštitnički prema stadu. Veterinari ovu pojavu vrlo često vežu za period parenja kada je agresivnost ovna više izražena, i javlja se nagon za zaštitu ovaca, u takvim situacijama ovnovi nesvjesno janjad smatraju prijetnjom. Upravo zbog različitih perioda u godini potrebno je znati kada je poželjno i potrebno ovnove izvesti iz stada.

Kako zaštiti ovce, janjad, ali i sebe

Nažalost mnogo je slučajeva napada ovnova prema pastirima, farmerima starije dobi koji su završavali sa smrtnim posljedicama uslijed mnogobrojnih udaraca ovna. Naučnici i farmeri sa CRI Instituta USA koji su proučavali ponašanje ovnova, izračunali su da jačina udarca ovna prosječne težine oko 120 kg i zaleta oko 50 metara je ekvivalentna kao da vas udari predmet težine od oko 700 kg.

U tehnološkom procesu proizvodnje i prostornoj distribuciji stada u štali ili u ekstenzivnom uzgoju potrebno je obezbijediti pregrade za formiranje posebnih grupa ovaca. Nakon janjenja i u narednih tri mjeseca odhranjivanja janjadi poželjno je odstraniti u posebne boksove sa pregradama bez ovnova. Ukoliko ovan učestalo izkazuje agresivnost, iz iskustva i ranijih događanja mnogi farmeri preporučuju koristiti jak šmrk vode direkno u lice ovna kako bi se smirio i smnajio agresivnost. Ipak bolje je spriječiti nego liječiti, tako da mjere predostrožnosti nisu na odmet, poželjno je i staviti ovnu oko vrata zvono – klepetušu, te na vrijeme biti upozoren na eventualni trk ili zalet ovna. Obzirom da se radi o urođenim ratobornim osobinama, koje su se evolucijski razvijale kod ovna, danas farmeri i stručnjaci iz oblasti etologije i genetike sve više rade na formiranju jedinki i roditeljskih linija koja pokazuju veći stepen socijalizacije i manje agresivnosti kako bi se te osobine prenijele i na podmladak.

Ovnove držati van ovčarnika

Osim što se izuzimanje ovna iz stada radi zaštite janjadi, preporuka je ovnove držati vani ne samo ljeti već i zimi. Veći radijus kretanja, svjež vazduh i osvjetljenost vani održavaju ovnove u rasplodnoj kondiciji, tako da spremniji ulaze u period parenja kada se nakon ovna "probača" ponovo vračaju u stado i to u savremenom ovčarstvu u prethodno formiranu grupu ovaca koje su spremne za pripust.

Agresivnost ovna se ne može iskorijeniti, ali poslijedice mogu itekako spriječiti, te uvijek na umu imati da nikad ne treba okretati leđa. Ako ovan počne da savija uši unazad, i pravi par koraka unazad znajte da će sigurno da pokuša da udari. 


Tagovi

Agresivnost ovnova Ovan tuče ovcu Napad Zaštita Preporuke


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.