Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 22.09.2018. 12:30

Čime hraniti ovce nakon jagnjenja?

Pravilan razvoj jagnjeta, kako tvrde stručnjaci, veoma zavisi od pravilne ishrane ovce koja se ojagnjila. U prvih 24 sata, poslije jagnjenja, sijeno ostaje jedina hrana, a zatim se kvalitet i količina hrane povećavaju u skladu sa potrebama ovce i proizvodnjom mlijeka.

Foto: Flickr / Conor Lawless
  • 5.257
  • 187
  • 0

Ovce, nakon jagnjenja, treba hraniti što pravilnije da bi one mogle da iskoriste svoja nasljedna svojstva za proizvodnju mlijeka. Nekoliko sati poslije jagnjenja, ovcama treba dati malo kvalitetnog livadskog ili lucerkinog sijena. U prvih 24 sata sijeno ostaje jedina hrana. Ojagnjenoj ovci se mora davati napoj mlake vode sa pšeničnim mekinjama. Zatim se količina koncentrirane hrane i sijena postepeno povećava i to tako da ovca nakon sedam, osam dana dobija puni obrok koji odgovara njenim potrebama.

Količinu i kvalitet hrane prilagoditi potrebama ovce

Pravilan razvoj jagnjeta, kako objašnjava diplomirani inženjer stočarstva Dragan Gunjak, puno zavisi od pravilne ishrane ovce koja se ojagnjila. Zato prema riječima to stručnjaka, ovcama koje daju malu količinu mlijeka, a koje doje jedno jagnje uz sijeno treba obezbijediti i smjesu od zrna kukuruza, ječma i zobi. Za ovce koje daju više mlijeka i doje blizance ili trojke, osim kvalitetnog sijena i zrna žitarica, neophodno je obezbijediti i neko proteinsko hranivo. Nakon 10-12 sedmica nakon jagnjenja, količina mlijeka kod ovaca počinje opadati, pa zato i količinu koncentrata treba postepeno smanjivati ili je potpuno ukinuti ukoliko ovce na raspolaganju imaju sijeno odličnog kvaliteta.

Ukoliko je potrebno, ovcama uz pašu davati i koncentrovanu hranu

Poslije perioda nakon jagnjanja ishrana ovaca se uglavnom obavlja na paši. U zavisnosti od količine i kvaliteta paše zavisit će i mliječnost i kondicija ovaca. Ukoliko paša nije kvalitetna, ovce treba prihranjivati koncentriranom hranom, a koliko će se koncentrata davati ovcama zavisi od njihove kondicije.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Tagovi

Ovce Ovčarstvo Jagnjenje Ishrana Dragan Gunjak


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.