Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma koza
  • 06.03.2020. 07:30

Automatizovana farma: Senzori upravljaju protokom mlijeka, a softver prikuplja podatke

Automatizacija u sektoru poljoprivrede igra sve veću ulogu u poboljšanju kvaliteta života životinja i stočara. Pascal Huger, uzgajivač koza iz Francuske odabrao je ovakav način proizvodnje na svojoj farmi.

Foto: Depositphotos/YuliyaKirayonakBO
  • 190
  • 12
  • 0

Francuski farmer Pascal Huger iz mjesta Thenay u regiji Loir-et-Cher odlučio je automatizovati svoju farmu koza kako bi imao više vremena za bolju brigu o životinjama. Ovaj stočar se brine za stado od 400 koza sanske pasmine, a mlijeko prodaje proizvođačima sireva.

Automatizacijom želi uštedjeti vrijeme kako bi nadzirao stoku. "Roboti se mogu učiniti nehumanim, ali zapravo mi omogućuju više vremena za koze", rekao je za euractiv ovaj stočar, ističući da mu je prioritet stado i njegova dobrobit.

Kvalitetna hrana je glavna briga za stočare

Kako bi se zagarantovala optimalna proizvodnja mlijeka, kvalitet hrane glavna je briga za stočare. "Dobra ishrana znači dobro mlijeko, a samim time i dobar sir", kaže ovaj stočar. Njegove miljenice proizvode mlijeko od kojeg se proizvode poznati francuski sirevi poput Sainte-Maurea, Pouligny-Saint-Pierrea, kao i poznati kozji sir Crottin de Chavignol.

Kako prilagoditi obrok koza s obzirom na godišnje doba, parenje i laktaciju

Roboti se brinu za hranu i njenu distribuciju

Pascal Huger je radio na ovoj farmi prije nego što ju je 2002. otkupio od svoga šefa. Sada on zapošljava jednog radnika, a iako samo njih dvojica vode brigu o stadu kažu kako sanska pasmina nije samo dobra u proizvodnji mlijeka, već ima i miran karakter.

Zahvaljujući automatizaciji, najviše zamornih zadataka prepuštaju mašinama. Bale slame, stočnu hranu i travu stočari raspodjeljuju na ulaze u štalu ili farmu, dodacima ishrane upravlja kompjuter, a distribuira robot, što omogućava olakšavanje procesa.

Što je važno u stajskom uzgoju koza - savjeti za početnike

Koze su podijeljene u zasebne odjele zavisno od toga trebaju li se jariti, doje li ili ne, a jarčevi su takođe smješteni u odvojen prostor. Robot im dostavlja tačno odgovarajuću količinu dodataka hrani za svaki odjel, zavisno od potreba stoke. To znači da uzgajivač više ne mora ručno pripremati smjese i nositi teške kante jer se za to brine robot.

Senzori upravljaju protokom mlijeka, a softver prikuplja podatke

Muža je takođe potpuno automatizovana. Svaka koza opremljena je elektronskom identifikacijskom oznakom koja ih prepoznaje čim uđu u svoj prostor na rotacionoj mašini za mužu. Mlijeko se šalje direktno u skladište, a provjere mlijeka obavljaju se automatski i na taj se način izbjegava uznemiravanje i takođe omogućuje bolji prinos.

Senzori na svakom pulsometru upravljaju protokom mlijeka i omogućuju automatsko uklanjanje obloga za mužu, a bilježe proizvodnju svake životinje dok automatska hranilica osigurava potrebnu količinu hrane u skladu s proizvodnjom mlijeka.

Sve informacije su dostupne na ekranu koji signalizuje i najmanju anomaliju tokom muže, omogućavajući stočaru brzu intervenciju na prvi znak uzbune.

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad opskrbljuju mlijekom

Podaci prikupljeni softverom omogućuju temeljno upravljanje stadom, s obzirom na to da svaka koza ima laktacijski broj, seriju i proizvodnu istoriju. Oni takođe uključuju informacije o kvalitetu mlijeka i zdravlju, kao i popis deklaracija i administrativnih postupaka koje treba ispuniti kada se koza ojari ili ode u klaonicu.

Ti podaci omogućuju stočaru da odluči koje je najbolje vrijeme za prestanak muže prije nego što je vrati u gestaciju, imajući u vidu da je prosječno razdoblje dojenja 10 do 12 mjeseci.

Farma koja štedi energiju

Nadalje, skladište za mlijeko opremljen je rekuperatorom toplote, a energija potrošena za hlađenje mlijeka se ponovno koristi za zagrijavanje tople vode, kao i za izolaciju farme koja, zajedno s ventilacijom, ljeti hladi koze.


Tagovi

Automatizirana farma Farma koza Uzgoj koza Sanska pasmina Francuska Francuski sirevi Proizvodnja sira


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.