• Kružna ekonomija
  • 11.02.2020. 07:30
  • Rotterdam, Nizozemska

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad opskrbljuju mlijekom

U Rotterdamu se nalazi prva plutajuća farma u svijetu. Ondje su trenutno 32 krave, a njihovo mlijeko kao i mliječni proizvodi mogu se kupiti u trgovinama u gradu, ali i na samoj farmi. 

Foto: Facebook/Floating Farm Rotterdam
  • 383
  • 69
  • 0

Luka u Rotterdamu u Nizozemskoj 2018. se pripremala za prvu svjetsku plutajuću farmu - trospratni betonski splav. U planu je bilo kako će na njemu boraviti 40 krava, koje bi davale 1.000 litara mlijeka dnevno

Danas u lučkom području Merwehaven plutajuća farma, koju su osmislili i pokrenuli Peter i Minke van Wingerden iz Beladona, kompanije koja se specijalizirala za vodenu arhitekturu, a dizajnirao ju je arhitektonski studio Goldsmith, pokazuje kako proizvodnja hrane može biti manje zavisna od klimatskih promjena.

Ondje se trenutno nalaze 32 krave, a njihovo mlijeko kao i mliječni proizvodi mogu se kupiti u trgovinama u gradu, ali i u njihovoj vlastitoj trgovini na farmi. 

Projekt budućnosti

Projekt je osmišljen za budućnost u kojoj porast nivoa mora, dovodi do čestih poplava, ali i smanjenja proizvodnih površina. Također, cilj je pokazati inovativan način vraćanja poljoprivrede u grad, uz minimalan uticaj na okoliš.

"Očekuje se da će 2050. godine stanovništvo bit povećano za 3 milijarde ljudi", rekao je tim projekta plutajuće farme za dezeen. U skladu s tim, raspoloživa poljoprivredna površina ne raste zajedno sa svjetskim stanovništvom. "Zapravo, plodna zemlja postaje sve oskudnija, a klimatske promjene dovode do sve više padavina i plavljenja poljoprivrednih površina. Zato moramo pronaći sistem prilagođen današnjoj klimi kako bismo nastavili hraniti grad", rekli su.

Minimalan uticaj na okoliš

Svu električnu energiju za svoje potrebe farma proizvodi iz plutajućih solarnih panela, a vodu za stoku osiguravaju putem integriranog sistema za prikupljanje kišnice.

Krave se osim uobičajenom hranom, hrane i travom s igrališta i golf terena, zajedno s ostacima prehrambenih proizvoda kao što je kora krompira lokalnog proizvođača, mekinja iz gradskih mlinova. U planu je pribaviti i ostatke voća i povrća iz lokalnih restorana. Istovremeno, tim istim restoranima se distribuira svježe mlijeko, jogurt i drugi proizvodi. Đubrivo krava se, naravno, koristi za stvaranje prirodnog stajnjaka. Kako kažu idejni začetnici i vlasnici ove farme, ovo je kružna ekonomija u punom smislu riječi.

Budućnost proizvodnje mlijeka mogla bi biti u - plutajućoj farmi!

Krave se danas često transportuju vodom. Kompanija koja stoji iza projekta plutajućih farmi tvrdi da Australija često izvozi čak 800.000 krava godišnje, a životinje su smještene na velikim brodovima sedmicama, tako da ne vide problem što se farma nalazi na vodi.

Tehnologija za poboljšanje poljoprivrede

Tim želi pokazati kako se tehnologija može upotrijebiti za poboljšanje cjelokupnog poljoprivrednog procesa. Tako se na farmi nalaze roboti za mužnju i uklanjanje đubriva. Tu je i automatizovana distribucija hrane za krave.

Nadaju se da će ova farma potaknuti veći broj ljudi na razmišljanje o mogućnostima koje pružaju plutajuće konstrukcije. Ako projekt pokaže uspjeh, planiraju širenje poslovanja s plutajućim staklenikom, kako bi proizveli svježe voće i povrće za grad.

Kako izgleda prva plutajuća farma na svijetu pogledajte u videoprilogu:

Foto: Goldsmith Company/Ruben Daio Kleimeer


Tagovi

Plutajuća farma Farma krava Nizozemska Rotterdam Kružna ekonomija


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Moje slatke cherryce :)