Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja sjetva
  • 06.11.2022. 13:30

Modernom mehanizacijom u smjeni posije oko 60 hektara

"Opcija da se uštedi na đubrivima nije dolazila u obzir jer bi se to u konačnici odrazilo na prinose", ističe Grumić

Foto: Slobodan Živanić/K3
  • 192
  • 30
  • 0

Vremenske prilike poslužile su ratare da uspješno odrade poslove u poljima i privedu ovogodišnju jesenju sjetvu kraju. Ratarsko preduzeće "Eko Bosanska Posavina" ove jeseni zasijalo je na području cijele Posavine 1.200 hektara strnih žita, pšenica, tritikale i sjemenskog ječma.

Na području Glamoča i Grahova također je zasijano oko 600 ha žitaricama.

Veća ulaganja

Pri kraju su radovi na još 300 hektara, a "zakočilo" je zbog pripreme, kaže Željko Grumić, tehnolog ratarske proizvodnje u ovom preduzeću. Ocjenjuje da su ove godinje ulaganja mnogo veća, nego ranije, ali sjetvene površine nisu smanjili.

Ozima sjetva pri kraju - šta ako ste "probili" rokove?

"Radim 12 godina ovaj posao i sjetva nikad skuplja nije bila nego sada. Imajući u vidu sve inpute, prije svega gorivo, dva puta je poskupilo sjeme, gnojivo do četiri pet-puta", navodi, te ističe da su imali problema sa nabavkom mineralnih đubriva.

Nema dobrih prinosa bez kvalitetne mehanizacije, kaže Grumić

Problemi u nabavci đubriva ih nisu zaobišli, tek u u osmom mjesecu uspjeli su nabaviti kompleksna mineralna đubriva. Kaže kako onih koncentrovanih koja su ranije koristili više nema na tršištu poput Uree, Map i KCL, pa su pribjegli drugima. Iako je njihova cijena znatno viša, sadržaj hranjivih materija isti je kao i prethodnih godina.

Koliko košta sjetva jednog hektara pšenice u BiH?

"Opcija da se uštedi na đubrivima nije dolazila u obzir jer bi se to u konačnici odrazilo na prinose, dobili bi fijasko na ljeto. Ima izrekaa u narodu, kako posiješ, tako i požanješ", ističe Grumić, dodajući da dobrih prinosa nema ni bez kvalitetne mehanizacije i dobre pripreme zemljišta.

Najviše su posijali pšenice, te nešto više tritikale u odnosu na lani zbog skupoće stočne hrane. 

Sijačica od 12 metara

Upravo zbog kvalitetne i moderne mehanizacije, u smjeni od 12 sati dvadesettrogodišnji Dario Komnenović posije između 50 i 60 hektara sa sijačicom od 12 metara.

Komnenović vozi traktor John Deere

"Savremena mehanizacija olakšala je rad, većinu posla završava auto-pilot. Traktor upravlja sam, sam ulazi u prohode", kaže Komnenović, koji vozi traktor John Deere gusjeničar sa 370 konjskih snaga.

AutoPath pamti prvi prolaz: Lakši rad na neravnom i kod zanošenja

Pored strnih žita, početkom septembra zasijano je oko 350 hektara uljane repice. Eko Posavina na području Derventa - Brod obrađuju 2.300 hekatara. Plan je da u narednim godinama prošire površine.


Tagovi

Jesenja sjetva Eko Bosanska Posavina Željko Grumić Dario Komnenović John Deere Đubriva Traktor


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]