Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • John Deere
  • 01.10.2022. 18:00

AutoPath pamti prvi prolaz: Lakši rad na neravnom i kod zanošenja

Do sada su automatski sistemi upravljanja bili pod uticajem zanošenja na padinama, ali je novi dizajniran tako da ih izbjegne

Foto: YouTube/screenshot
  • 36
  • 16
  • 0

John Deere je predstavio AutoPath novu aplikaciju za sisteme navođenja kako bi se izbjeglo preklapanje redova. Softver dokumentuje i čuva njihov položaj nakon prvog prolaza, što automatski stvara smjernice za daljnji rad na terenu.

Do sada su automatski sistemi upravljanja bili pod uticajem zanošenja na padinama, ali je novi dizajniran tako da ih izbjegne. Ovakvo upravljanje precizno vodi mašinu u različitim uslovima na terenu. Cilj je da se poljoprivrednicima pomogne da preciznije evidentiraju i prate svaki red usjeva na polju tokom cijele sezone.

Softver pamti njihovu poziciju tokom prvog prolaza kako bi uspostavio precizno vođenje za sve naredne - sjetvu, prskanje i žetvu.

Poboljšava efikasnost rada 

John Mishler, menadžer u John Deere-u kaže kako je velika prednost to da operateri znaju kojim redom započeti kao i to što mogu precizno pratiti automatski generirane linije za navođenje, bez obzira na posao kojega obavljaju, tip mašine ili širinu opreme. 

"Sistem daje sigurnost vozaču da je u pravom redu i poboljšava efikasnost rada u polju tokom vegetacije i žetve.”

Precizno ga navodi (Foto: John Deere)

Brojanje redova više nije potrebno, što optimizira rad na terenu i čini ga efikasnijim. Vrijeme podešavanja za sekundarne operacije je brže, a oštećenje usjeva je smanjeno jer se smjernice zasnivaju na stvarnim redovima usjeva. Veća je profitabilnost zbog manjeg preklapanja i preskakanja, što dovodi do uštede goriva, manjeg trošenja opreme i vremena.

Prikazuje i kod zanošenja

Traktor i sijačica su kod prvog prolaza polja opremljeni StarFire prijemnicima, što omogućava AutoPath-u da zabilježi poziciju svakog reda. Kasnije ga prikazuje uprkos tome što se mašina zanosi na brdima ili u krivinama, što nije slučaj sa statičnom AB linijom.

Prednost je i automatsko prilagođavanje veličini odgovarajuće mašine. Aplikacija je uključena u 4. generaciju John Deere Automation Bundle i dostupna je za 4600 CommandCenter integrirani zaslon i 4640 univerzalni zaslon.

Kako izgleda na terenu, pogledajte u videu: 

 


Tagovi

John Deere AutoPath Sistem navođenja Preklapanje redova


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.