Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja sjetva
  • 31.10.2022. 09:00

Ozima sjetva pri kraju - šta ako ste "probili" rokove?

Preporuka pri prekoračenju optimalnih rokova sjetve je povećati količinu sjemena

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 188
  • 32
  • 0

Toplo i suvo vrijeme pogoduje ratarima da jesenje radove u polju privedu kraju. Sjetva zobi i ječma je obavljena, a pšenice je još u toku, na pojedinim parcelama. 

Kišni period nije dozvolio mnogim poljoprivrednim proizvođačima na području Brčko distrikata, gdje je nešto glinovitije zemljište, dugo nakon padavina da uđu u polje i obave vršidbu kukuruza. Tako su mnogi kasnili s pripremom zemljišta za jesenju sjetvu. Takođe, ove godine bilo je zakašnjele sjetve soje, koja se s nekih parcela još "skida", a nakon toga će se obavljati priprema zemljišta za sjetvu strnih kultura što govori da će ponegdje biti kašnjenja.

Povećati količinu sjemena

Preporuka pri prekoračenju optimalnih rokova sjetve je povećati količinu sjemena. Na tržištu je sve više sorti čija je preporučena norme sjetve od 20 do 22 kg po dulumu, eventualno 25 kg ako se radi o "probijanju" optimalnog roka.

Dosta parcela posijano s merkantilnom pšenicom što nije preporuka, kaže Sailović

Pri odabiru pšenice za sjetvu prate se određeni parametri, a to su: da je sorta nižeg rasta, otporna na bolesti i polijeganje te s nižom normom sjetve, visokog prinosa, dobre hektolitarske mase, odgovarajućeg postotka proteina i glutena.

Mnogi proizvođači, zbog visokih cijena repromaterijala koriste prošlogodišnje sjeme s tim da ga, prije sjetve, dodatno tretiraju, kako bi izbjegli pojavu bolesti tokom vegetacije. Takođe, redukovali su količinu gnojiva jer se njegova cijena nije snižavala. Na osnovu svega vidjet ćemo kakvi će prinosi biti, nadati se je dobrim vremenskim uslovima.

Koliko košta sjetva jednog hektara pšenice u BiH?

Na području Posavine 80 posto sjetve je završeno, kaže, Aleksandar Stefanović, agronom na terenu. Većina poljoprivrednih proizvođača obavilo ju je u optimalnom vremenskom roku jer su vremenske prilike to dozvolile. Sjetva je obavljena deklarisanim sjemenom C1 generacije u većem broju, a bilo je i onih koji su sijali sjeme C2 generacije.

Sjetva u Semberiji pri kraju

Što se tiče Semberije agronom na terenu Perica Sailović navodi da je skoro 98 posto sjetve završeno. Ako je suditi po prodatim količinama sjemena, parcele pod strnim žitom su se povećale.

"Zbog enormno visokih cijena đubriva na njemu se mnogo štedilo kao i u proljetnoj sjetvi. Ove godine nas je pratila visoka cijena sjemenske robe pa je dosta parcela posijano s merkantilnom pšenicom što nije preporuka", ističe Sailović za Agroklub .


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Pšenica Sjetva Soja Posavina Semberija Aleksandar Stefanović Perica Sailović


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.