Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva kukuruza
  • 12.04.2020. 18:00

Kreće sjetva kukuruza: Ratari jeste li dobro pripremili zemlju?

Kukuruz se kao jako toploljubiva biljka može početi sijati kada se u proljeće tlo zagrije iznad 10°C, a temperatura zraka bude iznad 13°C te kada prođe opasnost od česte pojave mraza.

Foto: Depositphotos/banedeki
  • 494
  • 71
  • 0

Iako je zima bila jako duga, ujedno i neuobičajeno blaga, prvi dani proljeća, minusi i pahulje snijega sigurno su iznenadili brojne poljoprivrednike. Vrijeme posljednjih desetak dana daje naslutiti da je niskim temperaturama došao kraj, a prognoza da nas čekaju topliji dani. Naravno, svi poljoprivrednici s velikim iščekivanjem gledaju u nebo i nadaju se kiši jer uskoro kreće i sjetva kukuruza

Kukuruz se kao jako toploljubiva biljka može početi sijati kada se u proljeće tlo zagrije iznad 10°C, a temperatura zraka bude iznad 13°C i kada prođe opasnost od česte pojave mraza. Ako se temperatura smanji ispod 10°C, kukuruz prestaje rasti. Naravno, ne smijemo zaboraviti da i tlo treba biti dovoljno prosušeno, kako bi mašine za pripremu i sjetvu mogli kvalitetno raditi.

Koliko gusto posijati kukuruz?

Dobri predusjevi za kukuruz su jednogodišnje i višegodišnje leguminoze, krompir, šećerna repa, suncokret, uljana repica pa i strne žitarice. Može se sijati u postrnoj sjetvi, nakon ranih predusjeva kao što su uljana repica, grašak i ječam.

Pred sjetvu treba dobro pripremiti tlo 

Osnovna obrada tla zvisi od prethodnog usjeva. Osnovno oranje treba izvesti u jesenjem razdoblju na dubinu 25 - 30 cm, a zajedno s oranjem treba obaviti i osnovno đubrenje.

Oranjem na jesen povećava se količina akumulirane vlage koju kukuruz koristi u ljetnom razdoblju kad mu je najpotrebnija za razvoj klipa i zrna. Najpovoljnije vrijeme obrade je kada je zemljište umjereno vlažno i ne lijepi se.

Što treba znati o organskoj proizvodnji kukuruza?

Na proljeće, pred sjetvu, treba uraditi dobru pripremu zemljišta jer ona smanjuje i količinu korova, a zrnu kukuruza osigurava tvrdu posteljicu, kako bi dodir s vlagom bio dobar i stalan, i rahli pokrov kako bi nicanje bilo lako i brzo.

Ako se kukuruz uzgaja nakon usjeva koje ostavljaju veće žetvene ostatke (slama, kukuruzovina), prije njihovog zaoravanja potrebno je đubrenjem dati 100 - 150 kg uree/ha i tako osigurati dovoljno azota za rad mikroorganizama, koji razgrađuju organske ostatke. Ako se đubriva dodaju u osnovnoj obradi, pripremi tla za sjetvu, u startu i prihrani, biljka će u svako vrijeme imati na raspolaganju potrebna hraniva.

Izbor sorti

U proizvodnji su najviše zastupljene Zuban i Tvrdunac, kojima pripada najveći broj kultivara i hibrida. Zuban je rodniji od Tvrdunca, ali Tvrdunac ima kvalitetnije zrno s većim postotkom bjelančevina. Zrno Zubana više se koristi u prehrani domaćih životinja i industrijskoj preradi, a Tvrdunac u ishrani ljudi.

Međusobnim ukrštanjem različitih sorti dobija se potomstvo koje ima više boljih svojstava nego roditelji. Najčešće su to bujniji porast, veća rodnost, veća otpornost te bolja prilagođenost određenim uslovima uzgoja.

Savremena proizvodnja kukuruza izmjenjuje sortimente hibrida jako brzo tako da su pojedini u široj proizvodnji 5 - 6 godina. 

Sjetvu obaviti u optimalnom agrotehničkom roku

Kukuruz najbolje uspijeva na dubokim, plodnim i strukturnim tlima, slabo kisele ili neutralne reakcije, dobrog toplotnog, vodnog i zračnog režima.

Najbolje je ako se sjetva obavi u optimalnom agrotehničkom roku. To je obično od polovine aprila do kraja aprila.

Kukuruz, grah i tikvice - tri sestre koje si međusobno pomažu

Rano zasijani hibridi ranije cvjetaju u julu kad je manje vjerojatno sušno i vruće vrijeme nego prema kraju jula. Tako izbjegavaju nepovoljne vremenske prilike u cvjetanju pa bi im i prinos trebao biti sigurniji. Ranije će i dozrijeti i ranije brati, uz manje gubitke u berbi. Ranija berba istovremeno omogućuje obradu tla i sjetvu pšenice unutar optimalnih rokova.

Kukuruz se sije sijačicama (mehaničkim ili pneumatskim) na razmak između redova 70 cm. Na težim vlažnijim i hladnijim tlima i u ranijoj sjetvi sije se na 4 - 5 cm dubine. Na sušim i lakšim te toplijim tlima sije se dublje, 5 - 7 cm. Na pjeskovitim tlima sjetva može biti j dublja. Krupnije sjeme se sije dublje, a sitnije pliće.

Startno đubrenje - odmah sa sjetvom

Startno đubrenje izvodi se zajedno sa sjetvom tako da ulagači đubriva postavljaju đubrivo 5 - 8 cm u stranu od sjemena i oko 3 - 5 cm ispod sjemena. Ta su hraniva u blizini tek razvijenog korijena i biljka ih odmah koristi za brži porast. Koriste se NPK hraniva s naglašenom fosfornom komponentom.

Crvenilo kukuruza može smanjiti prinos od 40% do 90%

Često se u startnom đubrenju koriste đubriva koja sadrže i insekticid protiv zemljišnih štetočina. Poznata je kombinacija NPK 13:10:12 s 1% volatona. No, startno đubrenje često se izbjegava jer opterećuje i usporava sjetvu. 

Štete od ranih mrazeva

Što se tiče šteta od mrazeva, na rano zasijanom i ranije niknutom kukuruzu (nicanje ponekad može nastupiti i prije 1. maja), postoji mogućnost da se mraz u nekim godinama pojavi u prvom dijelu maja, a vrlo rijetko kasnije. 

Međutim, ni najranije zasijani kukuruz do sredine maja ne može doći u fazu šest listova, kad mraz potpuno uništava kukuruz. Prema tome, ako se i pojavi mraz početkom maja, bit će oštećeni samo prvi listići dok sama biljka kukuruza neće biti uništena. 

Poslije kasnih mrazeva obično slijedi sunčano i toplije vrijeme pa se oštećeni kukuruz brzo oporavlja, izlaze novi listovi i uz mali zastoj nastavlja rasti. Takav kukuruz ne smanjuje prinos u poređenju s kasno sijanim kukuruzom, koji u vrijeme pojave mrazeva još nije niknuo.

U slučaju suše treba obaviti navodnjavanje

Da bi sjeme kukuruza moglo početi klijati treba upiti oko 45 % vode. Uz povoljnu temperaturu sjeme će brzo klijati i nicati pri vlažnosti tla od oko 70 do 80 % od maksimalnog vodnog kapaciteta. 

Meteorolozi već par dana najavljuju kako će april biti dosta sušan i da neće padati puno kiše, ako postoji ta mogućnost, potrebno je obaviti navodnjavanje

Potrebe za vodom povećavaju se u vrijeme intenzivnog vegetativnog porasta, a najveće su neposredno pred metličenje i svilanje za vrijeme oplodnje i u početku nalijevanja zrna. 


Tagovi

Uzgoj kukuruza Sjetva Priprema tla Oranje Sijačice Hibridi Suša Navodnjavanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.