Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva kukuruza
  • 01.04.2018. 14:00

Koliko gusto posijati kukuruz?

Gustoća sjetve kukuruza, i predsjetveno đubrenje prije svega, zavise od količine zimske vlage i rasporeda nitratnog dušika.

Foto: Pixabay / Hans
  • 2.906
  • 200
  • 0

Od preširokog izbora ponekad zna zaboliti glava. Kako odabrati hibrid kukuruza za predstojeću sjetvu među njih par stotina koje nude mnoge kompanije? Direktorica Departmana za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Dragana Latković ne želi da arbitrirati u odabiru, ali savjetuje poljoprivrednike da uvijek siju više hibrida. Trebalo bi se prije svega odlučiti za one hibride koji su već dali dobre rezultate, a nove hibride koje tek uvode u sjetvenu strukturu trebali bi zauzeti manje površine. Kada potvrde rezultat iz kataloga trebali bi zauzeti veće površine.

"Pošto je u posljednjem desetljeću čak šest godina bilo sušno, preporuka je da ne sijemo sve hibride iz FAO grupe zrenja 600, nego da uvodimo FAO grupe zrenja 500 i 400", kaže Latkovićeva.

Kritične točke u sjetvi

U sjetvi je potrebno obratiti pažnju na vrijeme sjetve, gustoću i dubinu sjetve. Taj posao treba napraviti kvalitetno, pa bi pažnju trebalo posvetiti i brzini agregata traktora i sijalice. Greške koje se pri sjetvi naprave, ni jednom drugom agrotehničkom mjerom se ne mogu ispraviti.

Vrijeme sjetve

Iskusni znaju, a mlađe poljoprivrednike bi valjalo podsjetititi, da se sa sjetvom počinje kada je temperatura zemljišta na dubini sjetvenog sloja od 8°C do 10°C. Biološki minimum je, dakle, 8°C. Dragana Latković savjetuje da se sa sjetvom počne čim to vrijeme dozvoli. Prvo se siju hibridi kasnije grupe zrenja. Počinjemo sa hibridima FAO grupe zrenja 600, nastavljamo sa 500 i završavamo sa 400.

Dragana Latković
Latkovićeva:  Počinjemo sa hibridima FAO grupe zrenja 600, nastavljamo sa 500 i završavamo sa 400.

"Oni poljoprivrednici koji siju veće površine, neka se potrude da do prve dekade aprila, ako to vremenski uslovi omogućavaju, posiju 15%-20% površina. U drugoj dekadi aprila neka posiju najveći dio površina, a nakon 20.-25. aprila neka se posije ono što je ostalo", preporučuje Latkovićeva.

Kako uskladiti gustoću sjetve i đubrenje?

Pitanje koje se trenutno nameće poljoprivrednicima kako uskladiti gustoću sjetve i količinu đubriva? Latkovićeva daje savjet zlata vrijedan:

"Na 7-10 dana prije sjetve poljoprivrednici bi trebali napraviti analizu zemljišta na sadržaj nitratnog adušika. Količina i raspored nitratnog dušika, zajedno sa zimskim padavinama, opredeljuje nas kako ćemo đubriti predsjetveno i koliko ćemo gusto posijati kukuruz. Ako je količina zimskih padavina povoljna (oko višegodišnjeg prosjeka) i ako je raspored nitratnog dušika po dubini profila povoljan (da se najveće količine nitratnog dušika nalaze u sloju od 30-60 i 60-90 cm) tada bi trebalo đubriti kako smo planirali za tu njivu i taj prinos. I gustoća sjetve bi trebala biti planirana za taj hibrid i za to agroekološko područje".

Ako jedan od ova dva parametra nije povoljan, dakle ako imamo manju zalihu vlage ili imamo nepravilan raspored nitratnog dušika (gro u površinskom sloju), đubrenje je potrebno reducirat i gustoće sjetve smanjiti. Ako je nepovoljno jedno i drugo, gustoću sjetve je neophodno smanjiti 15%-20%.


Tagovi

Dragana Latković Hibridi kukuruza Gustoća sjetve Vrijeme sjetve FAO grupe zrenja


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Agrarni novinar 15 godina. Objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regiji. Nositelj više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]