Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti kukuruza
  • 23.06.2018. 12:30

Crvenilo kukuruza može smanjiti prinos od 40% do 90%

Osim kukuruza, fitoplazma parazitira i duvan, krompir, paradajz, papriku, patlidžan, cikoriju, grašak, pšenicu.

Foto: Senka Mišković
  • 405
  • 20
  • 0

Crvenilo kukuruza mogu izazvati različiti patogeni, kao i nepovoljni vremenski uslovi ili nedostatci mikro i makro elemenata. Ipak, dokazano je da je glavni uzročnik stolbur fitoplazma (Candidatus Phytoplasma solani), a cikada (cvrčak) Reptalus panzeri vektor prenosilac. Osim kukuruza, ova fitoplazma parazitira i duvan, krompir, paradajz, papriku, patlidžan, cikoriju, grašak, pšenicu, a od korovskih biljaka najčešće divlji sirak, poljski slak, koprivu i bijeli kužnjak.

Odrasli insekt se hrani listovima 

Reptalus panzeri ima jednu generaciju godišnje. Imago je prisutan od sredine juna do kraja jula. Odrasli insekat se hrani listovima kukuruza i vrši zarazu. Krajem jula i početkom augusta ženke polažu jaja u zoni korijena kukuruza. Krajem augusta i početkom septembra dolazi do piljenja jaja i pojave larvi koje se hrane korijenom kukuruza do polovine oktobra. 

Crvenilo kukuruza
Odrasli insekt se hrani listovima, a larve korijenom

Simptomi crvenila kukuruza

Simptomi se javljaju krajem jula i početkom augusta, kada dolazi do pojave crvenkasto-ljubičaste boje na glavnom lisnom nervu u zoni klipa. Zatim se crvenilo širi na list, rukavac lista i stablo. "Zaražene biljke zbog prekida dovoda iz sprovodnih snopića ranije sazrijevaju, smanjuje se nalijevanje zrna te su zrna svenula, nenalivena i smežurana. Prinos kukuruza može biti manji od 40% do 90%", napominje stručnjak dipl.ing Senka Mišković.

Mjere suzbijanja crvenila kukuruza

Da bi se sprečila ova pojava, potrebno je suzbijati korove kako u parceli, tako i na uvratinama, kanalima, poljskim putevima. Pojedine korovske vrste predstavljaju prirodni rezervoar ove fitoplazme.

Potrebno je izbjegavati sjetvu pšenice poslije kukuruza na parcelama gdje su primijećeni simptomi crvenila. Kemijske mjere za suzbijanje vektora nisu pokazale dovoljnu efikasnost.


Tagovi

Senka Mišković Crvenilo kukuruza Cvrčak Reptalus panzeri Suzbijanje korova


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.