Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Europi
  • 09.06.2020. 07:30

Kiša spašava prinose europske pšenice?

Kiša je prošle sedmice donijela olakšanje u sušnim područjima Europe, ali je ipak potrebno još vlage kako se žetva i prinosi ovog ljeta ne bi drastično smanjili u poređenju s prošlogodišnjim.

Foto: Depositphotos/fotografiecor
  • 97
  • 16
  • 0

Poljoprivredna proizvodnja uveliko zavisi od vremenskih i klimatskih uslova što je čini jednom od najugroženijih sektora. Suho proljeće povećalo je već postojeće probleme kada je riječ o europskoj pšenici koja je prvo pretrpjela štetu uzrokovanu vlažnom jeseni i zimom što je uticalo na sjetvu i spriječilo uspostavljanje snažnog korijena.

Suša prijeti Europi i ove godine?

Ove godine suša je uzrokovala probleme u mnogim europskim zemljama koje će radi toga imati niže prinose tog usjeva. Ipak, kiša je na naš kontinent prošle nedjelje donijela olakšanje u sušnim područjima, ali je ipak potrebno još vlage kako se žetva i urod ovog ljeta ne bi drastično smanjili u upoređenjeu s prošlogodišnjim, upozoravaju analitičari.

EK smanjila prognozu očekivanih prinosa za 4 miliona tona

"Krećemo se prema najnižem prinosu pšenice posljednjih decenija u Europi", rekao je za reuters konzultant Sebastien Poncelet te dodao kako ova kiša može barem donekle stablizovati situaciju.

Suša: U Belgiji zabranili navodnjavanje iz Ysera, u Ukrajini manji prinosi pšenice

Europska komisija je prošlu nedjelju smanjila mjesečnu prognozu očekivanih ovogodišnjih prinosa usjeva te žitarice, izuzev Velike Britanije. Naime, smatraju da će oni iznositi 121,5 miliona tona, što je preko 4 miliona tona ili oko 7% manje u odnosu na prošlu godinu.

Francuska: Pšenica na dubokim tlima se dobro drži 

U Francusku je obilna kiša stigla sredinom prošle sedmice, ali je bilo i oluja koje su prekinule vrućinu dok za ovu sedmicu meteorolozi predviđaju još kiše. To bi trebalo pomoći usjevima koje je ured poljoprivrede FranceAgriMer ocijenio da su u najlošijem stanju još od 2011. godine.

"Imati ćemo izuzetno raznolike prinose", rekao je Francois Laurent, direktor za istraživanje i razvoj s poljoprivrednog instituta Arvalis te dodao kako se ova žitarica na dubokim tlima drži dobro.

Mnogi trgovci u toj zemlji očekuju prinos od 32 do 33 miliona tona, u poređenju s 39,5 mil. t prošle godine.

Njemačka bi mogla dostići prosječan prinos

Kiša bi trebala pomoći suhom sjevernom i istočnom dijelu Njemačke. "Slika se značajno poboljšala ove sedmice i kiša će biti korisna, ali potrebno je još više padavina, posebno na istoku", rekao je jedan njemački analitičar. Velika katastrofa spriječena je ovosedmičnom kišom, a ta bi europska zemlja mogla doseći prosječan prinos ako se nastavi vlažno vrijeme.

Naime, urod pšenice u Njemačkoj ove bi se godine mogao smanjiti za 2,9%, na 22,38 miliona tona, predvidjeo je u maju Udruženje zemljoradničkih zadruga. No, neke prognoze govore i o 21,8 miliona tona.

Poljska: očekuju prinose slične prošlogodišnjim

"U Poljskoj su nedavne kiše poboljšale stanje u usjevima", rekao je Wojtek Sabaranski iz kompanije Sparks Polska.

Suša će uzrokovati znatno manje prinose pšenice u Rumuniji

"Prva polovina juna vjerovatno će biti prilično kišna, tako da će biti još poboljšanja", istaknuo je. Procjenjuje se kako će ta zemlja ove godine proizvesti oko 11,1 miliona tona pšenice. 

U Velikoj Britaniji palo manje kiše nego u ostatku Europe

Britanija je ove sedmice imala slabije padavina od kontinentalne Europe, a potrebno joj je puno više kako bi se spriječilo daljnje propadanje usjeva. Richard King, šef istraživanja iz konzultantske firme Anderson Center ističe kako bi ove godine u toj ostrvskoj zemlji urod mogao pasti ispod 10 miliona tona, što je znatan pad u odnosu na prošlu sezonu kada je iznosio 16,3 miliona.


Tagovi

Prinos pšenice Suša Kiša Europska pšenica Njemačka Francuska Velika Britanija Poljska


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.