Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište
  • 07.05.2020. 13:55

Pored pijaca, pad tražnje zabilježile i trgovine?

Stručnjaci smatraju da pad potražnje koji se javio u martu, prije svega je uslovljen javljanjem korona virusa u ovom mjesecu na teritoriji čitave BiH.

Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
  • 177
  • 11
  • 0

Korona virus ostavio je posljedice u svakom segmentu privrede pa tako su pored industrije i poljoprivrede, pogođene pijace koje su u proteklom periodu ostvarile manji promet usljed manje tražnje. Pored tržnica, pad bilježe takođe i trgovine na malo, u čitavoj BiH. Kada se uporedi postojeće stanje, u odnosu na februar ove godine, trgovanje je imalo negativan trend od 11,8%, prema analizama Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine. 

Koji su pravi uzroci pada prodaje na našim pijacama?

Stručnjaci smatraju da će se bilježiti pad i za prethodni mjesec, a glavni razlog za to je zabrana rada zbog pandemije , ali takođe i oslabljena kupovna moć domaćih kupaca. 

Veća tražnja za hranom

Prema statističkim podacima, veća tražnja bila je za prehrambenim proizvodima, kao što su hrana, pića, ali i duhan. Tu je ostvaren rast od 1,8% dok su se dobavljači neprehrambenih proizvoda isto suočili sa padom prometa od 16,8 odsto.

Povećana tražnja u trgovinama na malo bila je za prehrambenim proizvodima i tu je ostvaren rast od 1,9% dok je istovremno u trgovinama neprehrambenih proizvoda ostvaren pad od čak 19 odsto. 

Iz Sindikata trgovine u FBiH ocjenjuju da je bilo i očekivano da dođe do pada prometa. Ovo se posebno odnosi na trgovine koje imaju zabranu rada za vrijeme pandemije. 

Situacija se neće popraviti do kraja godine?

"Mi smo iz sindikata i upozoravali da će se ovo desiti. Nakon prvih par nedjelja nakon što je proglašena pandemija i nakon što su uvedene određene mjere, potražnja je bila značajno uvećana za prehrambenim proizvodima, a onda je došlo do pada. Razlozi za to su brojni, a situacija se neće popraviti jer je nakon svega oslabljena i kupovna moć građana naše zemlje", navodi Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine u FBiH, za Nezavisne

Sve što niste znali o bh poljoprivredi - samo u jednoj stvari smo prvi u svijetu !?

Kako kaže, Vlada FBiH kasno je donijela Zakon koji se odnosi na koronu i on neće moći da popravi situaciju i smatra da će do kraja godine biti samo gore. 

Iz Privredne komore Republike Srpske kažu da su dobijeni statistički podaci očekivani.

Duhanski proizvodi ostvarili rast prometa

"Polovinom marta je u čitavoj BiH proglašeno vanredno stanje. Od tog perioda i navike kod potrošača su se mijenjale tako da su se kupovale samo osnovne životne namirnice. Takođe je očekivano da se ovo nastavilo i u aprilu, tako da ćemo i za taj mjesec imati iste rezultate. Moguće je čak i da u maju bude slično stanje jer su se kod ljudi stvorile navike za određenim proizvodima. Ipak očekujemo od maja oporavak kada se radi o potrošnji", objašnjava Goran Račić, predsjednik odjeljka Privredne komore RS u Banja Luci. 

Ove godine domaće povrće neće propasti, samo treba smanjiti uvoz

Dodaje kako je situacija slična i u zemljama u okruženju, ali i čitavom svijetu i da ima država gdje došlo i do većeg pada tražnje

Promet prehrambenih proizvoda kao što su hrana, piće i duhanski proizvodi, bilježe rast od 11,7 % a istovremeno, potražnja za neprehrambenim proizvodima ostvarila je pad od 9,8 odsto u odnosu na mart prošle godine. 


Tagovi

Pad tražnje Oslabljena kupovna moć Manji promet Prehrambeni proizvodi Mersiha Beširović Goran Račić Duhanski proizvodi Pad tražnje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.