Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ponuda i tražnja
  • 09.04.2020. 09:20

Ove godine domaće povrće neće propasti, samo treba smanjiti uvoz

Kako je postojeća situacija u poljoprivredi neizvjesna, lako je moguće da se pretjera u uvozu. Ako dođe do toga, domaći proizvođači sigurno propadaju.

Foto: JumpStory
  • 248
  • 137
  • 0

Ono što omogućava sigurnu tražnju i prodaju, kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi svakako su povrtarske vrste, a zatim i žitarice, smatraju iz Udruženja poljoprivrednika FBiH. 

"Apsolutno sam siguran da ove godine domaće povrće neće propasti. Uvoz će se smanjiti, a i to što bude uvezeno biće previše skupo za naše građane tako da će se domaći proizvodi sigurno prodati", smatra Nedžad Bićo, predsjednik ovog udruženja. Dodaje kako su i nadležni obećali da će viškovi koji se ne prodaju biti otkupljeni od poljoprivrednika. 

Turski marš u proizvodnji povrća - 56.000 ha prekriveno plastenicima

Takođe je i prerađivački sektor oslonjen na domaću proizvodnju. Iz Privredne komore Republike Srpske smatraju kako će se prehrambena industrija prilagođavati odnosu ponude i tražnje jer se na uvoz sada ne mogu osloniti, pišu nezavisne.com

Povrtari nemaju neke koristi od prerađivača?

"Ne verujem da će tako brzo doći do normalizacije protoka roba, zato je naš proizvođač jedino siguran jer on može obezbjediti proizvodnju neophodnih usjeva", objašnjava Mihajlo Vidić, potpresjednik Privredne komore RS. 

Dodaje da je cijene neizvjesno predvidjeti, ali da misli da će biti prihvatljive kako za proizvođača tako i za prerađivače. Takođe, vjeruje da će svi proizvedeni viškovi biti otkupljeni. 

Iz Udruženja povrtara RS ipak smatraju da proizvodnja povrća od prerađivačkog sektora nema neke velike benefite

Jedino siguran naš poljoprivrednik

"Nemam povjerenja u prerađivače. Mi smo u svakom slučaju zasijali više nego inače, kako bismo imali što više povrća. Prodaće se, doći će kupac, recimo, iz Sarajeva. Mi se za tržište ove sezone ne bojimo", navodi predsjednik ovog udruženja, Branko Mastalo

Domaći proizvodi trebaju slobodan plasman na svjetska tržišta

S druge strane, oni koji se bave proizvodnjom ratarskih usjeva, najviše su zainteresovani za uzgoj soje, ali i kukuruza i mogu očekivati odgovarajuće cijene. 

"Ratarima će biti zanimljivi i krompir i grah, kao i povrtarske vrste - krastavci, paprike i kupus, za koji se smatra da će ove godine imati svoju prođu. Generalno vlada mišljenje da će biti potrebe za svim namirnicama poljoprivrednog porijekla jer se prognozira da će većina zemalja, ako već nisu, ograničiti ili potpuno zabraniti izvoz", ocjenjuje Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS. 

Ograničiti uvoz, bar u sezoni

On je takođe mišljenja da za prerađivačku industriju treba domaćih sirovina, ali poručuje da bi bilo poželjno ograničiti uvoz, makar u najvećoj sezoni povrća i voća i da ne treba zaboraviti ni na meso i mesne prerđevine. 

Zbog neizvjesne situacije, postoji mogućnost prekomjernog uvoza, što je siguran put propasti domaćeg proizvoda, zaključuje Marinković. 


Tagovi

Proizvodnja povrća Povrtarske vrste Nedžad Bićo Prerađivači Prehrambena industrija Branko Mastalo Uzgoj soje Proizvodnja kukuruza Stojan Marinković Prekomjerni uvoz


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.