• Poljoprivredni proizvodi
  • 11.02.2020. 16:30

Domaći proizvodi trebaju slobodan plasman na svjetska tržišta

Proizvodnja u BiH je pod velikim opterećenjem, iz tog razloga proizvođači nisu konkurentni niti mogu da zadrže svoje pozicije.

Foto: Depositphotos/IgorVetushko
  • 67
  • 12
  • 0

U cilju očuvanja i zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, Staša Košarac, najavio je konkretne mjere nakon razgovora s entitetskim resornim ministrima, udruženjima i drugim nadležnim organima.

Kako kaže, nejasno je da domaći poljoprivrednici ne uspijevaju prodati svoje proizvode na bosanskom tržištu, koji čine samo 30 odsto od ukupne potražnje. 

"U proteklom periodu bilo je previše priče o zaštiti domaće proizvodnje", rekao je Košarac. Ukazao je i da je neophodno omogućiti plasman domaćih proizvoda na velika tržišta, poput EU, Kine i Ruske Federacije, navodi swot.ba.

Sastanak s oba entitetska udruženja

"Raduje me činjenica da je Ministarstvo poljoprivrede RS dostavilo popunjen upitnika za izvoz crvenog mesa za zemlje EU, kao i za Kinu. Apelujem na strukturu u Federaciji BiH da to uradimo zajedno kako bi omogućili ljudima koji se bave proizvodnjom crvenog mesa da mogu da prodaju svoje proizvode na ta strateška tržišta" , istakao je on.

Takođe je najavio i sastanak s predstavnicima oba entitetska poljoprivredna udruženja, vezano za obilježavanje stoke.

Veliko opterećenje na domaću proizvodnju

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u RS, rekao je da je razgovarano o prevelikom opterećenju domaće proizvodnje, te problemima zbog, kako je naveo, uvoznog lobija.

"Iz tog razloga nismo konkurentni da zadržimo dobre pozicije i povećamo domaću proizvodnju", naveo je Maljčić.

Košarac je obišao i novoizgrađene carinske terminale u Gradišci te istakao da treba ojačati kapacitete Granične veterinarske službe koja je u sastavu Kancelarije za veterinarstvo BiH, kako bi funkcionisala kao svi savremeni granični prelazi u EU.

"Uložićemo napor da ovaj granični prelaz još bolje osavremenimo", dodao je Košarac.


Tagovi

Domaći poljoprivrednici Plasman Svjetska tržišta Staša Košarac Carinski terminali Mišo Maljčić


Autorica

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.