Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni proizvodi
  • 06.05.2020. 13:30

Koji su pravi uzroci pada prodaje na našim pijacama?

Ponuda bi mogla biti i bolja jer su ove proizvodne godine zasijane i veće količine povrća nego prethodnih. Ipak, to nije slučaj. Zašto je to tako?

Foto: Ljiljana Milovanović
  • 211
  • 38
  • 0

Iako se situacija polako popravlja i popuštaju ograničenja, ipak prodaja na pijacama u ovom periodu ne bilježi veliko interesovanje kupaca. 

Prema statističkim podacima, ostvarena vrijednost prodaje na tržnicama u Republici Srpskoj iznosila je 876.148 KM i predstavlja smanjenje za 20,2% u odnosu na februar 2020. godine. 

Manje ste kupovali na pijacama?

U analiziranom mjesecu martu, najviše je bilo traženo povrće, koje je ostvarilo promet prodajom u iznosu od 265.934 KM. U strukturi ukupne prodaje na pijacama, ovo predstavlja udio od 30,4%. Kada je riječ o voću, tu je zabilježena nešto manja tražnja i u ukupnoj prodaji, ostvarena je prodaja od 19,6 odsto dok su mlijeko i njegove prerađevine na trećem mjestu, sa udjelom u ukupnoj strukturi od 13%, kako navode Nezavisne.

Stručnjaci iz agroekonomije smatraju da pad potražnje koji se javio u martu, prije svega je uslovljen javljanjem korona virusa u ovom mjesecu na teritoriji RS. 

Ove godine kupci ipak više kupuju na drugim mjestima

"Posljedice virusa odražavaju se na pad prodaje, svih poljoprivredno prehrambenih proizvoda u martu u odnosu na mjesec februar. Usljed aktuelne situacije, jedno vrijeme pijacama je bio zabranjen rad dok je na početku pandemije, kada je još uvijek postojala velika tražnja, građani su ipak više kupovali u trgovinama, ali i apotekama", navodi agroekonomista, Duško Graković

Prema njegovim riječima, slabija tražnja i promet na tržnicima dolazi do izražaja i kada se uporedi mart tekuće godine sa stanjem kakvo je bilo u martu 2019. Ove godine potrošači su se odlučili za druge vidove kupovine jer su nudili više mogućnosti, ali i zbog razlike u visini cijene. 

Zašto je uvozno voće i povrće jeftinije od domaćeg?

Iako je prodaja na pijacama nešto slabija, to nije jedini razlog za zabrinutost. Podsjećamo da je u ponudi sve više uvoznog voća i povrća, što dugoročno loše utiče na domaću poljoprivredu. 

Ovo je posebno alarmantno jer se najviše i uvoze vrste koje uspjevaju na ovim prostorima i nema realne potrebe za njihovim uvozom. Pored svega toga, uvozni poljoprivredni proizvodi jeftiniji su od domaće uzgojenih. 


Tagovi

Prodaja na pijacama Prodaja na tržnicama Voće i povrće Ponuda Potražnja Agroekonomisti Duško Graković Slabija tražnja Uvozno voće Uvozno povrće Poljoprivredni proizvodi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas