Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU strategija
  • 18.06.2020. 15:00

Kako će izgledati porcija ćevapa nakon uvođenja strategije Od farme do viljuške?

Prema istraživanju krovne europske organizacije za zaštitu potrošača BEUC, većina nas je spremna za ono što nas čeka.

Foto: Depositphotos/paulprescott
  • 247
  • 26
  • 0

Od farme do viljuške (From Farm to Fork), ili, što bi kod nas rekli, od polja do stola, jedna je od najvažnijih strategija Europske unije. Podrazumijeva prelazak na održiv prehrambeni sistem kojim se štiti sigurnost snabdjevenosti hranom i osigurava pristup zdravim namirnicama koje potiču sa zdrave zemlje. Naime, plan je smanjiti ekološki i klimatski otisak prehrambenog sistema, povećati njegovu otpornost, zaštititi zdravlje građana i osigurati egzistenciju privrednih subjekata.

Podsjetimo, ovaj plan podrazumijeva i smanjenje upotrebe i rizika od pesticida za 50%, smanjenje upotrebe đubriva za najmanje 20%, ali i prodaje antimikrobnih sredstava za životinje iz uzgoja i akvakulturu za 50% te za praktikovanje ekološke poljoprivrede na 25% poljoprivrednih zemljišta.

Dakle, biti će to težak put, posebno za farmere.

Pita li iko poljoprivrednika šta misli o smanjenju upotrebe pesticida?

Kako će izgledati porcija ćevapa?

Nedavno je italijanski Politico imao zanimljiv prikaz kako će izgledati cheesburger 2030. godine, a prema strategiji F2F. Vama bi možda bolje sjeli ćevapi, a dođe skoro na isto. U kratkim crtama, pecivo će morati biti svježe, ne smrznuto, iz lokalne pekare koja će ih, naravno, pripremati od domaćih žitarica. Meso će sadržati i biljne proteine ili one koji dolaze iz drugih životinjskih izvora kao što su insekti, a kako bi se smanjila konzumacija crvenog mesa. 

U slučaju da želite pojesti tradicionalne ćevape, porcije će biti vrlo vjerovatno puno manje ili će uključivati pileće meso. U slučaju da ga jedete s pavlakom, znati ćete odakle dolazi, a i tu će se naravno držati do toga da je domaći, lokalni. Luk, a i drugo povrće će, naravno, biti neizbježno. I to puno povrća. S druge strane, dodaci poput ajvara, tartar umaka i drugi, imati će smanjeni udio soli, šećera i nezdravih sastojaka. 

Europljani će morati znatno mijenjati prehrambene navike

Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu, članica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača te zamjenica u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane ENVI (koje je, usput budi rečeno, ovih dana najavilo povlačenje iz ZPP-a o čemu smo pisali na Agroklubu), komentarisala je najavljene promjene. Kaže kako uravnotežena prehrana i preporuka da ne treba pretjerivati s mesom nije ništa novo te da se naše zdravstveno stanje itekako može poboljšati balansiranim obrocima. "Naposljetku, radi se o preporuci, niko nam ne može zabraniti da jedemo meso. Ekološke organizacije su zapravo vrlo nezadovoljne strategijom u tom pogledu, zamjeraju Europskoj komisiji što nije voljna preduzimati direktne mjere poput smanjenja poticaja za stočarstvo", naglašava. 

No, jesu li europski potrošači spremni na promjene, posebno u trenutku pandemijske krize?

Borzan otkriva da se prema istraživanju vezanom za ovu strategiju, a kojeg je prije nekoliko dana objavila krovna europska organizacija za zaštitu potrošača BEUC, čini da jesu. Naime, dvije je trećine ispitanika izjavilo kako je spremno mijenjati prehrambene navike radi očuvanja i zaštite okoliša. Pri tom su, ističe, najspremniji bacati manje hrane, kupovati sezonsko i domaće te jesti više voća i povrća. Kao najveće prepreke vide cijenu, manjak informacija i težu dostupnost održivih prehrambenih opcija. "Za pretpostaviti je kako je pandemijska kriza značajno ojačala percepciju važnosti domaće proizvodnje i dostupnosti hrane", komentariše Borzan dodavši kako su ciljevi strategije postavljeni za 2030., a korona virus ćemo, nada se, pobijediti što je prije moguće.

Francuska jedina primjenjuje strategiju "od farme do viljuške" - farmeri zadovoljni

"Svi razlozi radi kojih je pokrenut Europski zeleni plan i radi kojih EU želi postati održivija nisu s koronom nestali. U sljedećih par godina Europska komisija će poslati 27 zakonskih i političkih prijedloga u Parlament i Vijeće, koji će raditi na izmjenama i dopunama. Jednom kad taj proces završi, svaka od tih mjera će imati rok primjene kako bi se državama članicama i sektoru dalo vremena za pripremu i prilagođavanje." 

Borzan: Intenzivna poljoprivreda je ostavila traga 

Kada je riječ o cjelokupnoj strategiji, Borzan kaže kako ona nije opravdana u slučaju da smo pesticide, antibiotike i vještačka đubriva do sada koristili odgovorno i ako njihova upotreba nije imala negativan uticaj na okoliš i naše zdravlje. 

"Nauka i istraživanja nažalost pokazuju da to nije tako i da je intenzivna poljoprivreda ostavila itekakvog traga. Jedan od primjera su superbakterije otporne na sve poznate antibiotike. Ipak, naivno je smatrati da se hrana može u potrebnim količinama proizvoditi bez sredstava za zaštitu bilja, zdravlja životinja i obogaćenje tla, no njihova upotreba se treba učiniti održivijom", poručuje Borzan istaknuvši kako nisu sve europske zemlje na istoj početnoj poziciji. 

"Neke su u boljem stanju što se tiče održivosti proizvodnje hrane, bilo planski, bilo neplanski. Strategija to izrijekom navodi i boriti ću se da mjere budu u skladu s tim."

Ivan Vilibor Sinčić: Poljoprivreda je temelj privredi

Takođe član Europskog parlamenta, ali i ENVI-ja, Ivan Vilibor Sinčić smatra kako je oporavak privrede članica EU vrlo poželjna akcija, nakon blokade tržišta uzrokovanog virusom Covid-19 i uzrokovanim šokovima. "Iznos od 15 milijardi, koji se planira investirati u ruralni sektor, je mjera koja se planirala i prije blokade tržišta. Cijela strategija kroz dugogodišnji period planira razviti poljoprivredno-prehrambeni sektor EU", ističe dodajući kako je iznos trebao biti i veći, ali je izlazak Velike Britanije iz članstva EU uzrokovao smanjenje budžeta.

Predstavljena strategija privrednog oporavka EU: 15 milijardi eura za poljoprivredu

"Poljoprivredni sektor je vrlo važan segment privrede, a problemi koji se očekuju zbog blokade kretanja radne snage imati će učinak na smanjenje proizvodnje hrane na nivou EU i poremećaju trgovine hrane između članica", komentariše dodajući da pozdravlja smanjenje korištenja hemijskih sredstava za zaštitu bilja, antibiotika i đubriva, povećanje ekološke proizvodnje, doprinos kružnoj privredi, poticanje održive potrošnje hrane i zdravije prehrane, nametanje EU okolišnih standarda na uvezene proizvode te jačanje položaja poljoprivrednika u lancu hrane kao glavnih ciljeva strategije, za koje kaže da su vrlo su poželjni za razvoj svake privrede.

"Nemojmo zaboraviti da je poljoprivreda temelj privrede. Osim što proizvodi hranu za prehranu stanovništva, ona proizvodi cijeli niz sirovina koje kasnije koristi prerađivačka industrija. Samo ulaganje u poljoprivredu za sobom povlači cijeli lanac drugih grana kao proizvodnju mašina i opreme, pesticidne kompanije, proizvođače đubriva, prijevoznički segment, lance trgovina, razvoju lokalne ruralne samouprave i privrede itd.", zaključio je. 


Tagovi

Od farme do viljuške Strategija Europska unija Prehrambene navike Biljana Borzan Ivan Vilibor Sinčić Ćevapi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.