Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 16.06.2020. 15:00

ZPP u problemu: Odbor za okoliš se povlači nakon 2020.?

Ova odluka predstavlja veliki problem za cijelu reformu ZPP-a čiji je jedan od glavnih ciljeva zaštita okoliša i smanjenje štete koje izazivaju klimatske promjene.

Foto: Depositphotos/emjaysmith
  • 71
  • 6
  • 0

Odbor za okoliš (ENVI) odlučio se povući iz Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) nakon 2020. godine. Ova odluka predstavlja veliki problem za cijelu reformu ZPP-a čiji je jedan od glavnih ciljeva zaštita okoliša i smanjenje štete koje izazivaju klimatske promjene.

U pismu koje je  Euractiv dobio na uvid, Pascal Canfin, predsjednik ENVI-ja priopćio je Norbertu Linsu, zastupniku Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta (AGRI) kako su njegovi članovi odlučili da više neće učestvovati u Uredbi strateških planova, jednom od tri zakonodavna dijela ZPP reforme.

Ključ uspjeha leži u saradnji

Zastupnici u Europskom parlamentu i Europska narodna stranka (EPP) smatraju kako se pregovori moraju dalje nastaviti i da je jedino bitno i dalje provoditi sve reforme po pitanju zaštite okoliša. 

EK predlaže: 50% manje pesticida, 20% đubriva, ali i poticaji za eko proizvodnju?

"Ne možemo ponovno donositi odluke i pokretati sve iznova, to su godine odlučivanja. Ako se određene političke stranke sukobljavaju, međusobno to trebaju raditi tako da ne štete donesenim reformama i ZPP-u. Ne smijemo skrenuti s puta, interes europskih poljoprivrednika je najbitniji“, naglasio je Herbert Dorfmann, koordinator EPP-a.

I poslanik socijalista, Paolo De Castro složio se s njim. Naglasio je važnost nastavka pregovora dodajući da ne vidi razlog zašto bi svi trebali ići posebnim putem, ako je ključ uspjeha u saradnji.

Proteklih mjeseci, ova su se dva Odbora sukobljavala u više navrata, a jedan od razloga je i taj da je AGRI glasao za Janusza Wojciechowskog za komesara poljoprivrede dok je ENVI glasao protiv njega.


Tagovi

Odbor za okoliš ZPP AGRI Europska narodna stranka ENVI Zajednička poljoprivredna politika


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.