U nekim momentima u zatvorenom prostoru imat ćemo povećanu vlažnost zraka i povećanu temperaturu što su idealni uslovi za stvaranje infekcija.
U ovom vremenskom periodu u zatvorenom prostoru najčešće se uzgaja paprika, paradajz i krastavac. Niske jutarnje temperature mogu negativno uticati na oplodnju, zametanje i rast plodova, kao i rad korijenovog sistema. Tako da bi trebali poduzeti određene agrotehničke mjere u cilju ublažavanje nepovoljnih i stresnih uslova za biljku.
Najznačajnije mjere u ovom periodu su: navodnjavanje i prihrana te provjetravanje zatvorenog prostora, navode iz Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede RS.
Što se tiče navodnjavanje potrebno je uspostaviti sistem sa smanjenom normom, a češćim intervalima i to u dijelovima dana kada temperatura počne da raste do svog maksimuma. Uz to, poželjno bi bilo, sistemom fertirigacije, izvršiti prihranu aminokiselinama i biostimulatorima da bi biljku što bolje pripremili i ojačali za stresan period. Aminokiseline se mogu dodati tretiranjem preko lista.
Prihranu NPK đubrivima izvoditi prema dosadašnjem planu uz redukciju ako su temperature ispod dozvoljenih (dnevne temperature ispod 10 stepeni Celzijusovih). Kontinuitet prihrane moramo održati zato što biljke imaju određen broj plodova na sebi koje moraju da hrane i održavaju u životu. Na kraju stresnog perioda zajedno sa navodnjavanjem izvršiti prihranu humidnim kiselinama da bi korijen biljke što više aktivirali i inicirali rasta korijena, a samim tim i povećali njegovu usvajajuću moć.
Pored posebnog plana navodnjavanje i prihrane, provjetravanje zatvorenog prostora je jako bitno. Kako su noćne temperature ispod 10 stepeni Celzijusovih, zatvaranje plastenika treba vršiti nešto ranije.
Zatvaranje se vrši postepeno iz razloga da bi temperatura u prostoru do zalaska sunca bila što ravnomjernija i da bi se na neki način akumulirala toplota u zatvorenom prostoru određen vremenski period i poslije zalaska sunca. Isto tako vršimo i postepeno otvaranje ujutru iz razloga da što više smanjimo temperaturnu razliku između zatvorenog prostora i okoline.
Kako održavati "čistoću zemljišta" kod proizvodnje u zatvorenom prostoru?
Pratiti stanje biljke i vršiti preventivna tretiranja protiv plamenjače i pepelnice, kao i protiv štetnih insekata. Jer, u nekim momentima u zatvorenom prostoru imat ćemo povećanu vlažnost zraka i povećanu temperaturu što su idealni uslovi za stvaranje infekcija.
Tagovi
Autorica