Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 19.09.2022. 07:30

Jesenje održavanje plastenika - šta sve treba napraviti?

Vrijeme je za čišćenje, dezinfekciju plastenika i plasteničke opreme

Foto: Depositphoto/nikola31
  • 233
  • 22
  • 0

Jesen je vrijeme kada sezonu završavaju ljetne vrste povrća koje uzgajamo u plastenicima i potrebno je pristupiti generalnom čišćenju. Ako planiramo uzgajati kulture za berbu tokom kasne jeseni, zime i proljeća, potrebno je odraditi i pripremu za zimu.

Sve aktivnosti će doprinijeti dužem trajanju plastenika i opreme, ali i manjoj pojavi biljnih bolesti i napada štetočina.

Čišćenje plastenika

Uklanjanjem biljnih ostataka značajno smanjujemo rizik infekcije mladih biljaka i presadnica raznim prouzrokovačima oboljenja, mogućnost prezimljavanja štetnih organizama i olakšavamo pripremu za sljedeću sjetvu, odnosno sadnju.

Lijepe jesenje dane je potrebno iskoristiti za skidanje veziva koja su držala stabljike paradajza, krastavca. Uklanjaju se i svi biljni ostaci i korovi. To je posao koji nikako ne treba preskočiti. Potrebno je iznijeti stabljike, listove, opale plodove. Uklanjamo malč ili agrofolije koje su bile na površini zemlje.

Iznesite biljke, veziva, malč foliju (Foto: J. Kuzmić)

Očistite armaturu i foliju

Kako bi nam plastenik što duže trajao, neophodno je ukloniti nečistoće i oprati konstrukciju. Prašina, nečistoće, alge, mahovine i buđ mogu prekriti cijevi, ali i plasteničku foliju. Sve je potrebno očistiti i oprati deterdžentom. Istovremeno ćemo obaviti dezinfekciju površina. Koristite mekane krpe, spužve i četke.

Sklonite sistem za navodnjavanje

Ove sisteme je potrebno izaprati i provjeriti da li ima mjesta na kojima dolazi do curenja kako bi uradili neophodne popravke. Nakon sušenja odvojiti pumpu, filter, ventile, glavne i razvodne cijevi. Sve je potrebno očistiti, oprati, osušiti i čuvati na suhom mjestu.

Dezinfekcija cijevi za navodnjavanje se obavlja propuštanjem namjenskog sredstva kroz cijevi u kojima treba da stoji sljedeća 2 do 3 h. Zatim se sve treba dobro isprati. Operite i dezinfikujte bačve za vodu i spremite na sigurno mjesto.

Dezinfekcija zemljišta

Unutrašnjost je odlična sredina za razvoj i prezimljavanje patogena i štetnih organizama, posebno zemljište. Zahvaljujući slaboj izmjeni vazduha, visokoj vlažnosti i povišenoj temperaturi stvoreni su idealni uslovi za rast mikroflore. Taj problem je naručito izražen u plastenicima u kojima se svake godine uzgajaju iste vrste povrća, bez poštovanja plodoreda. Kako bi spriječili propadanje usjeva potrebno je obaviti dezinfekciju ili potpunu zamjenu zemljišta.

Jeftinija varijanta je dezinfekcija zemljišta, ali zamjena u potpunosti rješava problem na četiri do pet godina. Može se obaviti skidanje površinskog sloja debljine 10 do 15 cm i zamjena samo tog dijela zemljišta. Međutim, ako se javi trulež korijena to neće pomoći u rješavanju problema.

Treba poštovati plodored i u plasteniku (Foto: Depositphotos/FS-Stock)

Dodati organsko đubrivo

Zbog intenzivne proizvodnje izraženo je iznošenje hranivih materija, koje je potrebno vratiti dodavanjem organskog đubriva. Iscrpljeno zemljište gubi rahlost, mijenja strukturu, smanjuje mu se kapacitet za vodu i vazduh. Jesen je idealna za sjetvu siderata ili dodavanje organske materije (pepela, komposta, humusa) kako bi se poboljšale karakteristike supstrata.

Gorušica je čistač zemljišta - koristi se kao zelenišno đubrivo i biopesticid

Čuvanje električnih uređaja

Ukoliko imate električne uređaje za opremu i senzore potrebno ih je skloniti na sigurno mjesto ili zaštititi, jer variranje temperature i povećana vlaga mogu uništiti skupe aparate.

Najbolje je da ih čuvate u suhim prostorijama sa stabilnom temperaturom gdje neće biti izložene izmrzavanju i djelovanju vlage.


Tagovi

Plastenička proizvodnja Čišćenje plastenika Dezinfekcija plastenika


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.