Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 27.08.2022. 09:00

Kako zaštiti i prihraniti kasni krastavac salatar u plasteniku?

Svakih deset dana vršite prihranu kalcijumom kako ne bi došlo do pojave vršne truleži plodova, a do početka branja jednom izvršiti prihranu mikroelementima s naglašenim postotkom magnezijuma

Foto: Depositphotos/vallefrias
  • 144
  • 34
  • 0

Prihrana krastavca salatara obavlja se u tri faze i za svaku se koriste različite formulacije NPK đubriva kao i potrebne količine po biljci.

Prva je faza se vrši NPK đubrivima formulacije 1:3:1 ili 1:4:1 u količini od 2 grama po biljci sedmično. U drugoj, fazi porasta do prvog branja, prihrana se vrši NPK đubrivima formulacije 1:1:1, u istoj količini. Treća je faza od početka branja pa do kraja branja, u njoj se prihrana vrši formulacijama 2:1:2 ili 2:1:3 u količini do 3 grama po biljci sedmično. Ako imamo veći broj zametnutih plodova prihrana se može promijeniti u đubrivo s naglašenim sadržajem kalijuma formulacije 2:1:4 ili 1:1:4 u navedenoj količini za ovu fazu.

Plamenjača i pjegavost lista

Svakih deset dana vršite prihranu kalcijumom kako ne bi došlo do pojave vršne truleži plodova, a do početka branja jednom izvršiti prihranu mikroelementima s naglašenim postotkom magnezijuma.

Za praćenje vlažnosti zemljišta potrebno bi bilo koristiti mjerne instrumente – tenziometre koji pokazuju trenutnu vlažnost zemljišta. Najbolje bi bilo da se PVK (poljski vodni kapacitet) održava na 70 posto tako da bi biljke u svakom trenutku imale lako dostupnu vodi.

Najveći akcenat što se tiče zaštite treba staviti na plamenjaču i pjegavost lista. Zaštitna sredstva koja se koriste su na bazi: metalaksil, mankozeb, azoksistrobin, propineb, piraklostrobin, fosetil-aluminijum, dimetomorf i dr. Preporučuje se korištenje fungicida s jednom ili dvije aktivne materije.

Isto tako, aktivne materije prilikom svakog tretiranja treba mijenjati da patogeni ne bi razvili otpornost. Količina i koncentracija zaštitnog sredstva treba da je prilagođena fazi razvoja biljke. Tretiranje se uvijek vrši od vrha prema korijenu.

Tretiranje insekticidima

Prilikom pojave prvih cvjetova treba voditi računa o pojavi tripsa i vršiti preventivna tretiranja insekticidima na bazi abamektina. Za praćenje brojnosti insekata vrši se postavljanjem plavih ljepljivih ploča/traka, na 100 metara kvadratnih plastenika potrebno je pet traka.

Drugi štetni insekt su lisne uši, pa njihovu pojavu i brojnost treba pratiti jer su one jedni od prenosnika virusa. Praćenje se vrši pomoći žutih ljepljivih ploča, a tretiraju se kada broj insekata prelazi ekonomski prag štetnosti insekticidima na bazi flonikamida i piriproksifena. Isto tako, površine oko plastenika treba održavati, najbolja je stalna dodatna obrada (tanjiranje ili frezanje) ili postavljanje mreže protiv insekata na otvorima plastenika.


Tagovi

Kornišoni Prihrana krastavaca Zaštita krastavaca Krastavac salatar Plastenička proizvodnja


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁