Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest paradajza
  • 16.06.2023. 07:30

Virusi mozaika paradajza: Najčešći prenosioci biljne uši - reagujte što prije

Suzbijanje virusa je veoma otežano, a može izazvati veliku štetu na usjevu. Koji su simptomi, preventivne mjere i načini tretiranja?

Foto: Depositphotos/Yarvet
  • 299
  • 23
  • 0

Na biljkama paradajza se javljaju razna oboljenja. I dok prvenstveno obavljamo zaštitu od gljivičnih infekcija, zaboravljamo na viruse.

Najčešći su virusi mozaika koji mogu izazvati veliku štetu na uzgajanom usjevu. Prenosioci su razni insekti: lisne uši, grinje i drugi. Mogu da se prenese i putem zaraženog sjemena.

Prepoznajte simptome

Prvi simptomi se javljaju nekoliko dana poslije ostvarene zaraze. Na listovima se javljaju svijetle mrlje različitog oblika i veličina. Oni se deformišu i uvijaju. Kako bolest napreduju suše se, a simptomi se javljaju i na stabljikama i ostalim biljnim dijelovima.

Na plodovima se javljaju nekrotične mrlje, a meso ploda nije za upotrebu. Biljke propadaju, suše se. Infekcija se brzo širi u usjevu, a tome pogoduju visoka temperatura i vlažnost, previše azotnog đubriva, sjena.

Prepoznavanje i prevencija

Suzbijanje virusa mozaika je veoma otežano. Potrebno je provoditi preventivne mjere i brzo reagovati kada primijetimo prve simptome.

Sadnja se obavlja na osunčana mjesta, na zemljištu koje je drenirano i umjereno pođubreno. Redovno suzbijate štetočine, posebno lisne uši jer su one najčešći prenosioci virusa. Sijte samo dezinfikovano sjeme u dezinfikovan supstrat. Uklanjajte korov, sterilišite alat ako imate problem s ovim virusima. Privucite korisne insekte. Zaražene grane odrežite i odnesite što dalje, spalite.

Kako ga tretirati?

Biljke tretirajte kako bi zaštitili ranu od infekcije. Obično se koriste pripravci na bazi kalij permanganata.

Čemu služi rastvor kalij permanganata?

U početnoj fazi infekcije može pomoći tretiranje biljaka rastvorom mlijeka i joda. U 10 l vode dodajte 1 l mlijeka i 10 kapi joda. Tretiranje ponovite za sedmicu dana.

Pomoći će primjena zaštite preparatima na bazi bakra. Za tretiranje usjeva se koriste i preparati na bazi karbafosa. Tretmani se ponavljaju poslije 10 dana.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Paradajz Virus mozaika Virus mozaika paradajza Bolest paradajza Mozaik paradajza Tretiranje paradajza Kalij permanganat Mlijeko i jod


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.