Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lisne vaši
  • 24.05.2019. 07:30

Lisne vaši kontrolirajte pomoću biljaka, insekata i ptica

Osim prirodnih pripravaka kojima možete tretirati svoje bilje, odlični saveznici u suzbijanju vaši mogu biti druge biljke, insekti i ptice.

Foto: WikimediaCommons/Wlodzimierz
  • 659
  • 33
  • 0

Jedna od posljedica vlažnog vremena je i velik broj lisnih vaši koje su pored napasnih puževa okupirale vrtove. Ove štetočine pronalazimo na različitim biljnim vrstama, od povrća i ljekovitog i ukrasnog bilja, preko voćaka do drveća i grmlja. 

Brzo se razmnožavaju i imaju veliki broj generacija što je jedan od razloga njihove velike prisutnosti. 

Hrane se na mladim i sočnim dijelovima biljaka kojih je u ovo doba godine napretek, a štetu prave sisajući biljno tkivo zbog čega se biljke deformiraju, fiziološki slabe i propadaju. Osim toga, izlučuju mednu rosu što dovodi do pojave gljive čađavice. 

Biljne vaši prenose i raz ličita virusna oboljenja. 

Osim prirodnih pripravaka kojima možete tretirati svoje bilje, odlični saveznici u suzbijanju vaši mogu biti druge biljke, insekti i ptice. 

Prirodnim metodama protiv biljnih vaši

Lisne vaši su se pojavile ovoga proljeća i u mojoj bašči. Na blitvi, boraču i na osjaku. Za blitvu i borač sigurno znate što je. A osjak? Osjak (Cirsium) je zeljasta biljka iz porodice glavočika. Mi ju zovemo još i boca jer ima bodljikave listove i teško ju je iskorijeniti sa zemljišta. No, primjetila sam kako su se na nekoliko ovih biljaka osjaka naselile vaši. Također, u čitavoj bašči naišla sam na puno bubamara koje se hrane biljnim vašima pa s tih nekoliko stabljika blitve vaši ne skidam, a ostavila sam i dosta osjaka na kojima su uši kako bi ih lokalizirala na ta mjesta. 

Druge biljke koje privlače vaši su loboda, dragoljub, grah i mnoge cvjetnice. Dakle, nemojte počupati svu lobodu koju možete također koristiti u pripremi variva i juha. 

Druge biljke koje su napadnute tretirajte prirodnim pripravcima. 

Također, u vrtu možete posaditi biljke repelente koje svojim mirisom odbijaju biljne vaši, a to su korijander, neven, bijeli i crveni luk, dalmatinski buvač, lavanda. Posadite ih po rubovima gredica i između redova. 

Kao što sam već spomenula, bubamare su prirodni neprijatelji biljnih vaši, a osim njih, tu su i drugi insekti kao što su osolike muhe, grabljive stjenice, mrežokrilci te parazitske osice. Zato nemojte propustiti izgraditi hotele za korisne insekte. 

Uz pomoć insekata do zdravijih plodova

Ptice se također hrane biljnim vašima zato će vam sjenice, vrapci, male grmuše i druge male ptice biti veliki pomoćnici. Da biste ih privukli u svoj vrt ili voćnjak, postavite im kućice, hranilice i pojilice koje će ondje biti tijekom cijele godine. Također, na kraju sezone im ostavite pokoju korovsku biljku čijim će se sjemenkama hraniti. 

Zašto ujesen ne treba čupati korov u bašči?

Ukoliko želite imati organski vrt, uvijek imajte na umu da sva ova bića imaju svoje mjesto u njemu i da je nemoguće i nepotrebno sve ih istrijebiti. 


Tagovi

Lisne vaši Suzbijanje Kontroliranje Osjak Štetočina Ptice Insekti Prirodne metode


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.