Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 01.03.2023. 07:30

Čemu služi rastvor kalij permanganata?

Primjenjuje se od dezinfekcije sjemena do đubriva i fungicida. Koriste se male doze, a treba biti oprezan sa omjerima

Foto: Depositphoto/orestligetka.ukr.net
  • 255
  • 41
  • 0

Kalijev permanganat se može na različite načine upotrebljavati u poljoprivredi. Ovaj jeftin proizvod je našao primjenu kao sredstvo za dezinfekciju sjetvenog materijala i zemljišta, đubrivo, fungicid.

Budite oprezni, za pripremu rastvora koriste se male doze.

Dezinfekcija - od sjemena do zemljišta

Za potrebe dezinfekcije sjemena i sadnog materijala obavljamo potapanje u slabi rastvor u trajanju od nekoliko minuta do nekoliko sati. Najčešće se koristi rastvor koncentracije 0,5 posto koji je svijetloroze boje, a potapanje traje 20 minuta. Maksimalna koncentracija je dva posto i namijenjena je sjemenu paprike, patlidžana, kupusa i bundeve.

Rastvor se priprema tako što se u 100 ml vode doda odmjerena količina kalijevog permanganata od 0,5 g i dobro promiješa. Prije dezinfekcije uklonite šturo, polomljeno, oštećeno sjeme i očistite od primjesa, uklonite biljne ostatke. Primijenjeni rastvor će uništiti gljivice na površini i unutrašnjosti sjemena i potaknuti klijanje.

Potaknut će klijanje (Foto: Depositphoto/orestligetka.ukr.net)

Nakon provedenog postupka obaviti ispiranje čistom vodom i osušiti sjetveni ili sadni materijal kako bi ga mogli čuvati do sjetve, odnosno sadnje. Lukovice i krtole krompira se potapaju 8 sati u rastvor od 5 g u 10 l vode.

Nešto jača koncentracija se koristi za dezinfekciju posuda u kojima se uzgajaju biljke te metalnih dijelova poljoprivrednog alata.

Kako spriječiti širenje bolesti prilikom rezidbe voća?

Upotrebljava se i za dezinfekciju zemljišta u plastenicima i na otvorenom. Ovaj postupak je najbolje primijeniti u periodu ranog proljeća poslije čišćenja površine. Za dobivanje 0,2 postotnog rastvora biće potrebno 2 g kalij permanganata i 10 l vode. Bolji rezultati se postižu kada se voda zagrije na 70ºC i zemljište obilno zalije.

Kao đubrivo, ali ne bez analize zemljišta

Navodnjavanje slabim rastvorom intenzivira se procese zarastanja oštećenja na biljnom tkivu. Koristi se kao đubrivo tri puta tokom sezone u razmaku od 21 dan. Međutim, primjena mora biti zasnovana na rezultatima analize zemljišta. Na zemljištu kisele pH reakcije često bude višak elemenata koji su sadržani u ovom rastvoru. Voćni grmovi veoma dobro reaguju na đubrivo koje se može pripremiti od 3 g kalij permanganata i 1 g borne kiseline koji se rastvore u 10 l vode. Najbolje rezultate daje kada se primjeni u proljeće.

Njegova upotreba smanjuje mogućnost pojave i ublažava simptome infekcije. Dobro djeluje kada su u pitanju bolesti poput: sive truleži, pepelnice, pjegavosti.

Pripremljen rastvor je najbolje odmah upotrijebiti, jer stajanjem na svjetlosti dolazi do razgradnje i gubi djelotvornost. Ne pretjerujte u primjeni. Jače doze mogu imati kontra efekat. Zalijevanje rastvorom jače koncentracije može dovesti do propadanja korijenovog sistema. Čuvajte ga van domašaja djece.


Tagovi

Kalij permanganat Dezinfekcija sjemena Dezinfekcija krtola krompira Dezinfekcija zemljišta Đubrivo Rastvor Omjeri


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Sadnice citrusa i južnog voća vraćene u zatvoreni prostor. Sorte koje ne podnose dobro zimske uvjete kontinentalnih područja BiH. Opet planiramo da ih vratimo na otvoreno u drugoj polovini mjeseca aprila. Sad pomalo zalijevanje da ne dodje... Više [+]