Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paradajza
  • 09.05.2023. 07:30

Koje gljivične bolesti napadaju paradajz i zbog čega?

Nepravilna njega, kolebanje temperature i višak vlage doprinose razvoju gljivica, a one izazivaju najznačajnije bolesti paradajza. Mogu u potpunosti da unište usjev.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 283
  • 25
  • 0

Dobar urod paradajza često je limitiran pojavom raznih biljnih bolesti koje ne samo da umanjuju količinu plodova, njihovu tržišnu vrijednost, okus, već mogu rezultirati propadanjem cijelog usjeva.

Zbog toga je veoma važno da upoznamo koje su to.

Najčešće gljivične bolesti

Infekcije nastaju djelovanjem gljivica, bakterija, virusa, fitoplazmi.

U ovom tekstu ćemo govoriti o gljivičnim bolestima koje se najčešće javljaju: plamenjača, antraknoza, alternarija, pepelnica, septorija, fuzarioze, verticilioza, razne truleži. Njihovim razvoju doprinosi nepravilna njega, kolebanje temperature i višak vlage. Imunitet biljaka slabi, a tome će doprinijeti napad štetočina ili mehanička oštećenja.

Toplo vrijeme i previše vlage

Plamenjača je najčešće oboljenje koje se javlja kod prekomjerne vlažnosti u toploj sredini. Uzrokuje je gljivica Phytophthora infestans. Napada paradajz u svim fazama razvoja, od rasada do plodonošenja. U povoljnim uslovima se veoma brzo širi i može potpuno da uništi sve biljke. Prvi simptomi se javljaju na donjim i rubovima listova. Na stabljici se prve mrlje vide u pazušcima listova. Na plodovima se javljaju vodenaste pjege koje brzo postaju smeđe, šire se i zahvataju sve.

Simptomi alternarije se javljaju na stabljici, listovima i plodovima. Često se pri dnu stabljike javljaju ulegnuća u kojima se jasno vide koncetrični krugovi. Slični simptomi se jasno uočavaju i na plodovima i tada govorimo o crnoj plijesni.

Karakteristični simptomi pepelnice podsjećaju na posuto brašno po biljci. Pojavi bolesti odgovara povećana vlaga i temperatura između 15 i 25ºC.

Ovaj paradajz je zahvatila pepelnica (Foto: Depositphotos/i-am-helen)

Antraknoza je oboljenje koje se javlja na velikom broju biljaka. Često je možemo vidjeti na pasulju, mahunama, grašku, bobu, krompiru, tikvenjačama. Kod paradajza se prvenstveno javlja na plodovima u svim razvojnim fazama, ali i ostalim organima. Prvi znak su tamne lezije koje se šire i spajaju. U slučaju da je prevelika vlažnost, na površini lezija dolazi do pojave spora. Kad je previše vlage, nadajmo se ili plamenjači ili antraknozi.

Siva plijesan ili Botrytis napada mnogobrojne biljne vrste. Izaziva je gljivica Botrytis cinerea. Javlja se poslije pretjeranog zalijevanja ili kiše. Uvenuća i trulež izazivaju fuzarioze i verticilioze koje mogu dovesti do potpunog gubitka usjeva.

Septorija izaziva pojavu lisne pjegavosti. Oko smeđih pjega stvara se žutilo, a spore se lako šire na različite načine.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Paradajz Bolesti paradajza Plamenjača paradajza Alternarija paradajza Simptomi na paradajzu Antraknoza Siva plijesan Pepelnica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.