Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG
  • 10.05.2020. 16:30
  • Zapadnohercegovački kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Čerigaj, Široki Brijeg

Proizvodnju uspješno organizovali i na kamenjaru

Ovdje je prisutna nestašica vode u ljetnom periodu, ali ovaj vrijedni poljoprivrednik riješio je taj problem tako što je sagradio skladišta u kojima skuplja vodu u količinama koje su dovoljne da podmire potrebe njegovog gazdinstva.

Foto: Arhiva Damira Muse
  • 349
  • 55
  • 0

Poljoprivrednom proizvodnjom na području općine Široki Brijeg bavi se veliki broj stanovništva, ipak jedan OPG zaslužuje posebnu pažnju.

Riječ je o OPG Bakrač koji se nalazi u selu Čerigaj i specifično je po tome što je bukvalno napravljeno usred kamenjara. Zemljište koje je na raspolaganju, uspješno je privedeno proizvodnji i na njemu se primjenjuju ekološki principi uzgoja, a što je veoma značajan kriterij u proizvodnji hrane, kako piše ABC portal.

Riješili problem nestašice vode

Vlasnik ovog imanja je Damir Musa i on je svoju poljoprivrednu proizvodnju organizovao u nepristupačnim uslovima Hercegovačkog krša. Ovdje je prisutna nestašica vode u ljetnom periodu, ali ovaj vrijedni poljoprivrednik riješio je taj problem tako što je sagradio skladišta u kojima skuplja vodu u količinama koje su dovoljne da podmire potrebe njegovog gazdinstva.

OPG postoji već 12 godina, koji su on i njegova porodica napravili svojim radom i trudom, ali i obaveznim finansijskim ulaganjima.

Može li se tradicionalna proizvodnja proširiti na organsku?

Imaju četiri plastenika, od po 1.000 kvadratnih metara ili dulum zemljišta, na kojem je već prispjelo rano povrće. U okviru plasteničke proizvodnje, polovina je pod paradajzom, a druga polovina pod krastavcima. Ove vrste zalijevaju se sa 1.300 metara kubnih vode, preko izgrađenih vodospremišta raspoređenih na više mjesta na imanju. Inače OPG je veličine od preko 15 duluma zemlje i to u jednom komadu.

Klima pogoduje gajenim biljakama

"Krastavci se beru od polovine aprila, a paradajz malo kasnije, tačnije krajem maja tako da će i on uskoro prispjeti za berbu", navodi Musa.

Dodaje kako vlada veliko interesovanje za ono što proizvede i da na kućnom pragu može prodati sve svoje poljoprivredne proizvode.

Kako poljoprivrednu proizvodnju učiniti ekonomski učinkovitom?

"Svi će se prije odlučiti za zdravu hranu i najviše volim kad dođu i sami se uvjere kako mi sve uzgajamo. Prije neki dan počeli smo brati i prve trešnje. Imamo 250 stabala, koja su zasađena u iskrčenim rupama u kamenjaru. Klima im pogoduje jer nema velikih mrazeva, a sunce sija po cijeli dan pa prvi plodovi mogu dospjeti tako rano", objašnjava ovaj proizvođač.

Kupcima ponude uvijek više

U njihovim plastenicima, na površini zemlje je stajsko đubrivo, koje kako kaže Musa, koriste jedino na svom OPG-u. Prate redovno temperaturu zraka, kako bi znali kada da ih provjetravaju. Upravo iz tih razloga, njegove biljke rijetko kada obole jer ni nema vlage u zaštićenom prostoru niti se ona zadržava unutra objekta.

Zašto je važno imati biznis plan u proizvodnji?

Takođe, dolazi im mnogo kupaca na imanje, gdje mogu ubrati plodove koje oni žele.

"Mi živimo od ovog posla i zato se i trudimo da uvijek više ponudimo mušterijama, ali i da im pokažemo kako uzgajamo ovdje ono što oni odaberu za sebe, kao svoju hranu. Sve u svemu, zadovljni smo", zaključuje Damir.


Tagovi

OPG Ekološki uzgoj Plastenička proizvodnja Damir Musa Finansijska ulaganja Nestašica vode Kamenjar Rani plodovi Stajsko đubrivo Zdrava hrana


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.