• Agrarni fond Trebinje
  • 30.01.2020. 12:00
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Može li se tradicionalna proizvodnja proširiti na organsku?

U Trebinju je održana radionica za poljoprivredne proizvođače o razvoju organske proizvodnje koja na području Istočne Hercegovine ima veliki potencijal.

Foto: Pixabay/utroja0
  • 316
  • 49
  • 0

U okviru projekta "Mali proizvođač, veliki agro resurs" u Trebinju je u organizaciji Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Grada Trebinja i Agrarnog fonda održana radionica za poljoprivredne proizvođače o razvoju organske proizvodnje.

Prisutnima su date smjernice i najvažnije informacije o uslovima koje je neophodno ispuniti da bi mogli da se bave organskom proizvodnjom, na koji način da dobiju neophodne sertifikate te kako da dođu do potencijalnog tržišta organskih proizvoda. 

Postoji li sigurno tržište

Dražen Bošković, direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Trebinja, kaže da je poljoprivrednicima veoma važno da dobiju i informacije o potencijalnim prihodima koje bi mogli da ostvare u proizvodnji organske hrane.

"Važno im je i to da li postoji sigurno tržište za takve proizvode i da li se njihova tradicionalna proizvodnja može proširiti na organsku te da li mogu ovim načinom rada poboljšati svoje prihode", naglasio je Bošković.

Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda grada Trebinja, ističe da je organska proizvodnja na području Istočne Hercegovine još u povoju, te da nekoliko proizvođača ima neophodne sertifikate za proizvodnu organskog meda i ljekovitog bilja. Istaknuo je da su edukativne radionice od velikog značaja za hercegovačke poljoprivrednike koji su željni neophodnih informacija o proizvodnji organske hrane.

Hercegovina pogodna za razvoj organske proizvodnje

"Ova radionica je važna za poljoprivrednike sa našeg područja kako bismo im približili sve informacije o prednostima organske proizvodnje i uopšte proizvodnje u zaštićenom prostoru. Treba ih upoznati i o tome koliko su ti proizvodi traženi i kolika je njihova cijena na tržištu i na koji način ih je potrebno uzgajati, te koje preparate smiju da koriste u proizvodnji i na koji način se može dobiti organski sertifikat", rekao je Dutina.

Područje Hercegovine je, dodaje on, veoma pogodno za razvoj organske proizvodnje.

"Imamo zdravu zemlju, vazduh, vodu, nemamo velikih zagađivača i ovo područje je idealno za uzgoj organskih proizvoda. Naravno, potrebno je da i poljoprivrednici prihvate da se na pravilan način edukuju i da od samog početka pravilno rade kako bi mogli nesmetano da dobiju neophodne sertifikate", ističe Dutina.

Plasman proizvoda po principu povjerenja

Maid Maksumić, iz Udruženja građana "Nešto više" iz Mostara, o kojem smo već pisali na Agroklubu i u okviru koga je osnovano  socijalno preduzeće "EkoDizajn",koje se bavi proizvodnjom organske hrane, hercegovačkim poljoprivrednicima je prenio dobra iskustva u organskog proizvodnji.

Udruženje građana "Nešto više" stvorilo socijalno poduzeće po mjeri čovjeka

"Naš cilj je da se održavaju autohtone domaće sorte i da se uključi što više malih lokalnih proizvođača u proizvodnju organske hrane jer je zdravlje najbitnije. Mi naše proizvode, iz organskih voćnjaka i plastenika, za sada, plasiramo na lokalnom nivou, po principu povjerenja", rekao je on.

Projekat "Mali proizvođač veliki agro resurs" odobren je od Investicione razvojne banke RS, u vrijednosti od 122.000 maraka, a Grad Trebinje ga sufinansira sa 25 odsto od ukupnih sredstava. Projekat su pomogli i Švajcarska razvojna agencija, Ministarstvo lokalne uprave i samouprave, Ministarstvo finansija RS i UNDP, stoji u saopćenju Agencije za razvoj MSP Trebinje. 


Tagovi

Verona Fieragricola Marija Vučković


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.