Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Učinkovitost proizvodnje
  • 01.04.2020. 13:30

Kako poljoprivrednu proizvodnju učiniti ekonomski učinkovitom?

Procjenjuje se da će u budućnosti uticaj klimatskih promjena, preko povećanja prosječnih temperatura i smanjenja prosjeka padavina, imati još veći negativan uticaj na poljoprivrednu proizvodnju, tako da će navodnjavanje postati nužnost.

Foto: Julijana El Omari
  • 298
  • 17
  • 0

Povećanje učinkovitosti proizvodnje porodičnih gazdinstava jedan je od glavnih pokretača ekonomskog rasta i preduslov za njihov dalji razvoj. Poljoprivredna gazdinstva koja efikasnije koriste svoje proizvodne resurse tokom vremena su u poziciji da više ulažu u njih i da rastu bez obzira na početnu veličinu i izazove sa kojima se suočavaju. Samim tim javlja se potreba za pronalaženjem ekonomski efikasnih oblika ratarenja na poljoprivrednim imanjima, primjećuje Mladen Pavlović, stručnjak za agroekonomiju. 

Površine pod malinjacima povećane za 15% u odnosu na 2016. godinu - jedna od stavki Zelenog izvještaja

Na osnovu trenutnog stanja u poljoprivredi, učinkovitost ratarske proizvodnje na gazdinstvima je nezadovoljavajuća u odnosu na resurse kojima raspolažu.

Biljna poljoprivredna proizvodnja u BiH oslanja se na raspoložive površine poljoprivrednog tla. Jedan od većih problema sa kojima se susreće ova proizvodnja je nedovoljno iskorištavanje najkvalitetnijih zemljišnih površina - oranica. Od raspoloživih oranica, prema statističkim podacima, zasije se tek oko polovina 

GIS i AIS: Korisna pomagala agronomima i poljoprivrednicima u BiH

Kao posljedica širenja poslovnih operacija poduzetnički nastrojenih vlasnika poljoprivrednih imanja, izvršena je redistribucija velikog djela zemljišta i drugih proizvodnih resursa u poljoprivredi ka proizvođačima koji su ekonomski efikasniji i koji su u stanju da ostvare niže troškove proizvodnje i veći profit.

I do 30 odsto manji troškovi uz pridržavanje savjeta stručnjaka

Država svojim mjerama agrarne politike značajno utiče na razvoj gazdinstava, a značaj visine poticaja je svakako znatniji na većim imanjima, u odnosu na mala, zaključuje struka. Takođe, veoma veliki uticaj ima i smanjenje troškova proizvodnje koji su negdje i do 30 odsto veća u odnosu na poljoprivrednike koji se ne pridržavaju savjeta stručnjaka u organizovanju ratarenja, uz sagledavanje svih potrebnih parametara proizvodnje.

Ovdje se posebno ističu troškovi đubriva obzirom da veliki broj proizvođača ne radi redovno analizu tla već na osnovu slobodne procjene nabavlja i koristi u proizvodnji u velikom broju slučajeva neadekvatna đubriva i u često prevelikim količinama u odnosu na potrebe tla i tako umanjuje njihov uticaj a povećava cijenu proizvodnje.

Sve što niste znali o bh poljoprivredi - samo u jednoj stvari smo prvi u svijetu !?

Ne smjemo ni zaboraviti činjenicu zastarjele mehanizacije na domaćim gazdinstvima, koja se uprkos konkursima, ne obnavlja željenom brzinom. Stari traktori, popravke, zastoji u radu, povećavaju troškove itekako. Ranije smo pisali da je neophodno, zarad uštede, odabrati adekvatne mašine prilagođene određenom tlu, kao i njihovo redovno održavanje, koje će nas poštediti, ne samo gubljenja energije nego i novca za remonte i popravke.

Proizvodni resursi koji ograničavaju ekonomski rezultat?

Takođe i sljedeći elementi mogu uticati na uspješnost proizvodnje: starost nosioca gazdinstva, veličina imanja izražena površinom korištenog poljoprivrednog tla, utrošena količina aktivne materije iz mineralnih đubriva, odnos kapitala i zemljišta i odnos kapitala i angažovane radne snage.

Prva potpuno automatizirana farma?

Prema statističkim izvorima, u BiH ima 2,2 miliona ha poljoprivrednog zemljišta, od čega je 1,6 mil. ha obradivo tlo, a 600 hiljada ha su pašnjaci (Agencija za statistiku BiH i zavodi za statistiku Republike Srpske i Federacije BiH, 2016). U poljoprivrednom smislu najvrijednijeg tla (I i II klasa boniteta), kod nas je malo, svega 300 hiljada hektara. 


Tagovi

Ekonomska efikasnost Ratarska proizvodnja Poljoprivredno zemljište Agroekonomija Proizvodni resursi Ušteda troškova Agrarna politika


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞