Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema sjemena
  • 06.03.2020. 18:00

Priprema sjemena - od zagrijavanja do zamrzavanja

Tretmani za zaštitu i pripremu sjemena imaju niz dobrih karakteristika jer podstiču klijanje, dezinfikuju sjeme, povećavaju otpornost biljaka i slično.

Foto: JumpStory
  • 206
  • 21
  • 0

Kod vrtlarenja, posao počinje izborom kvalitetnog i dobrog sjemena, a poznato je da se većina bolesti koje se javljaju na cvijeću i povrću prenose sjemenom. Stoga ako nabavljate obično sjeme u trgovinama, budite spremni da će te biljke biti osjetljivije na bolesti i da ćete im morati osigurati tretman za zaštitu od bolesti i štetočina.

Tretmani za zaštitu i priprema sjemena imaju niz dobrih karakteristika jer se na taj način podstiče klijanje, sjeme se dezinfikuje, povećava se otpornost mladih biljčica, a nekim kupkama se oblaže sjeme hranljivim i mineralnim materijama.

Pripremom sjemena do dobrih presadnica

Osim kupki, u pripremi sjemena koriste se i druge metode. 

Zagrijavanje sjemena 

Iako se može pomisliti da zagrijavanje sjemena može da mu našteti, ovaj proces ga štiti od bolesti, povećava klijavost, a i zbog njega dolazi do većeg broja ženskih cvjetova kod nekih usjeva kao što je krastavac. Sjeme se može zagrijavati u pećnici, na ploči peći ili u toploj vodi. Treba biti oprezan da se sjeme ne pregrije jer ga previsoka temperatura, naravno, može uništiti.

Na primjer, mrkva može izgubiti klijavost na temperaturama iznad 40°C, a krastavac ili paradajz na 50°C. Zato željenu temperaturu treba postepeno postizati jer naglo zagrijavanje može uzrokovati smanjenu klijavost. Nakon zagrijavanja sjeme se odmah potopi u hladnu vodu u trajanju od 3 do 4 minute.

Rana sjetva povrća na otvorenom - od luka do rotkvice

Osim ovog načina, zagrijavanje se može sprovesti u termo boci tako da se ulije topla voda, a sjeme potopi u platnenoj vrećici, gazi ili filter vrećici za kafu. Na taj se način ono može objesiti kraj peći ili grijalica, a temperatura u prostoriji bi trebala biti iznad 20°C.

Zagrijavanje sjemena se može obavljati i na nižoj temperaturi od 25 do 28ºC, ali će to trajati oko mjesec dana.

Skarifikacija - oštećenje ovojnice

Postupak blagog površinskog oštećenja vanjske ovojnice - skarifikacija može se izvršiti pomoću pijeska, šmirgl papira, ribeža, nožem ili sličnim pomgalima. Na ovaj mehanički način će sjeme brže proklijati, a najčešće se primjenjuje na većem i tvrđem sjemenu i za ono bilje čije klice nemaju period mirovanja. 

Takođe, može se izvršiti i naizmjeničnom izlaganju niskim i visokim temperaturama. 

Hoće li sjeme s istekom roka trajanja i dalje klijati?

Obavezno nakon sakrifikacije je namakanje sjemena jer oštećenja nastala ovim postupkom mu omogućuju lakše upijanje vode.

Zamrzavanje sjemena

Nagle promjene temperature mogu podstaći klijanje starog sjemena, zato se ono preko noći stavlja u zamrzivač i tokom dana iznosi na sobnu temperaturu. Postupak se ponavlja oko 6 puta, a sjeme tretirano na ovaj način nije potrebno podvrgnuti skarifikaciji. Ovaj način se ne koristi za sjeme povrća nego kod klijavosti jaglaca, lavande, ciklame, kaktusa i drugih. 


Tagovi

Priprema sjemena Zagrijavanje sjemena Zamrzavanje sjemena Skarifikacija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.