Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rok trajanja sjemena
  • 01.02.2020. 16:30

Hoće li sjeme s istekom roka trajanja i dalje klijati?

Pravo je vrijeme planiranja vrta za nadolazeću sezonu, a sigurno na zalihama imate sjemenje kojem je istekao rok trajanja. Ne morate kupovati novo, vjerojatno takvo sjeme i dalje ima potencijal za klijanje.

Foto: Depositphotos/DLeonis
  • 401
  • 31
  • 0

Svake sezone vrtlari s manjim vrtovima posiju samo dio sjemena iz pakiranja, a dio ostane neiskorišten. Suočeni s istekom roka trajanja, pitaju se hoće li sjeme kasnije moći klijati.

Na pakiranju uvijek treba postojati neka vrsta podataka vezana uz rok trajanja sjemena, bilo da piše kada je pakirano ili plombirano (zadnji puta ispitano i zapečaćeno) ili do kada se može upotrijebiti. Većinom je otisnut i podatak o klijavosti. U slučaju da je klijavost 90%, tada bi od 10 sjemenki trebalo proklijati njih 9. 

Koliko koje sjeme može trajati i kako provjeriti klijavost

Ukoliko imate pakiranje sjemena za koje mislite da mu je rok trajanja istekao, ipak ga nemojte baciti. Istek roka često ne mora značiti da sjeme neće proklijati nego da će klijavost biti smanjena

Često i sami proizvođači ukoliko ne prodaju zalihe nakon isteka roka trajanja, testiraju klijavost sjemena i ako je ona u prihvatljivom postotku, ono se opet stavlja u prodaju s novom deklaracijom. Na deklaraciji treba biti istaknuto da je ispitivanje klijavosti ponovno sprovedeno i koliki joj je postotak i takvo se sjeme prodaje po nižoj cijeni.

Skladištenje sjemena

Vrsta sjemena, uvjeti okoliša i način na koji su sjemenke pohranjene može utjecati na njihovu klijavost. Najbolji uvjeti skladištenja su tamno, suho i hladno mjesto. Suhoća je najbitnija jer i mala količina vlage može uzrokovati propadanje sjemena zbog razvoja patogenih organizama ili njegovu prijevremenu aktivaciju.

Zato je sjeme najbolje pohraniti u hermetički zatvorene staklenke, limenke ili papirnate vrećice na mjestima poput hladnjaka ili podruma. Takođe se u staklenke mogu dodati zrna riže kako bi se spriječilo prisustvo vlage. Iako će pravilni uvjeti skladišenja pomoći produžiti vijek trajanja sjemena, održivost mnogih vrsta počet će opadati bez obzira na to. Neke sjemenke održat će visoke stope klijanja do pet godina, ali neke poput salate ili luka izgubit će energiju klijavosti u roku godinu dana.

Provjera klijavosti

Prije sijanja sjemena s istekom roka trajanja potrebno je provjeriti klijavost. Ona se provjerava na način da se deset sjemenki potopi u toplu vodu u trajanju od najmanje dva do četiri sata. Nakon toga sjeme se postavi na vlažni papirnati ubrus ili filter papir zbog upijanja i održavanja vlage. Tu podlogu treba staviti na tanjur i prekriti prozirnom folijom, koja ima ulogu očuvanja vlage potrebne za klijanje sjemena. Vlagu podloge treba redovno pregledavati, a po potrebi ju navlažiti mlakom vodom i čuvati na sobnoj temperaturi.

Nakon sedam do deset dana potrebno je provjeriti klijavost. Stopa klijanja od najmanje 50% ukazuje na umjereno održivo sjeme, što znači da će vam ukoliko je manji postotak klijavosti trebati više sjemena koje u tom slučaju treba gušće sijati. Ukoliko je klijavost 80% i dalje možete bez straha sijati takvo sjeme. Jedan od načina kako potaknuti klijavost starog sjemena je kupka od svježeg pekarskog kvasca.

Kvasac - odlično đubrivo za plodonosno bilje


Tagovi

Rok trajanja Sjeme Klijavost Skladištenje Povrće


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #životinje
Jarići, razigrani blizanci koji krase jedno seosko domaćinstvo. Nestašni su i brste sve pred sobom. Uveseljavaju prolaznike i djecu iz komšiluka. Predivna bića iz životinjskog svijeta.