• Klijavost sjemena
  • 05.01.2020. 12:00

Koliko koje sjeme može trajati i kako provjeriti klijavost

Sjemenke paradajza, krastavaca, dinje može trajati i pet ili više godina. Sjeme kupusnjača i tkivica dobro je 4 do 5 godina.

Foto: Maja Celing Celić
  • 428
  • 43
  • 0

Idealno je vrijeme da pregledate sjeme povrća prije nadolazeće povrtarske sezone kako bi se znali na vrijeme pripremiti i nabaviti ono što je potrebno. Sigurno vam je ostalo dosta toga od prošle godine, a sigurno ima i onoga starog po nekoliko godina. 

Sjeme paradajza može trajati dulje od pet godina

Neko sjeme ima dulji životni vijek od drugog. Većina ih traje i po nekoliko godina, ako se čuvaju na suhom i hladnom mjestu

Sjeme paradajza, krastavaca, dinje može trajati i pet ili više godina. Sjeme kupusnjača i tkivica dobro je 4 do 5 godina, a sjeme paprike do 3 ili 4 godine, piše almanac.com.  

Pripremom sjemena do dobrih presadnica

Istovremeno, peršin, kukuruz šećerac, poriluk, pastrnjak, sve vrste luka, svake godine trebaju svježe sjeme

U sjemenkama se nalazi novi život na što uvelike utječe način njihova skladištenja. Većina stručnjaka se slaže da su najbolji uvjeti za njihovu pohranu tamna, hladna i suha mjesta. 

Klijavost je lako provjeriti

Ako smatrate da niste baš najbolje uskladištili sjeme, provjerite njegovu klijavost prije početka sezone. 

Uzmite deset sjemenki, namočite ih u posudi, u malo vode ili u papirnatoj maramici koju ćete zatvoriti u plastičnu vrećicu. Stavite namočene sjemenke na toplo mjesto i provjerite za jednu sedmicu koliko ih proklijalo. 

Ako ih je proklijalo 2 od 10, znači da je klijavost 20% što baš i nije dobro. U tom slučaju na proljeće posijte sjemenke gušće nego što bi trebalo ili jednostavno kupite svježe sjeme. 

Kako provjeriti klijavost sjemena?

Ako je proklijalo 8 od 10, klijavost mu je 80% što nije loše i možete ovu sezonu izvući s tim sjemenom. 

Označite klijavost na vrećicama kako ne biste zaboravili marta, aprila kakvo je stanje stvari. 


Tagovi

Klijavost sjemena Rok trajanja Sjeme Sjeme paradajza Čuvanje sjemena Sjeme paprike


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica Agrokluba. Hobi vrtlarica, zaljubljena u prirodu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fotografije iz Vaših bašči očekujemo od danas pa sve do kraja mjeseca, kada će 50 najbržih dobiti sjeme na kućnu adresu i tako ući u drugi krug ;)
Detalji na https://bit.ly/392PItu
#mojepovrće #BejoZaden #ProEco #igra