• Proizvodnja rasada
  • 07.02.2019. 09:00

Često zalivanje dovodi do polijeganja rasada

Ovu pojavu prouzrokuju patogene gljivice koje se nalaze u površinskom sloju zemljišta.

Foto: Bigstock/DedMityay
  • 586
  • 68
  • 0

Uzgoj rasada je u povrtarskoj proizvodnji jedan od najvažnijih poslova. Proizvodnja rasada počinje izborom odgovarajućeg hibrida povrća, pripremom supstrata za sjetvu i sjetvom. Zato je u prostoriji za proizvodnju biljaka potrebno obezbjediti odgovarajuće uslove za njihovo nicanje. Od optimalne temperature, vlažnosti i klijavosti samog sjemena zavisiće broj izniklih biljaka. Nakon nicanja, mlade biljčice su često izložene napadu velikog broja štetnih insekata i prouzrokovača bolesti i zato ih je neophodno, na pravi način, zaštititi.

Povrćari nemaju pravo na grešku

Samo zdrav i jak rasad garantuje odgovarajući prinos i kvalitet. Otuda povrćari nemaju pravo na grešku koju u toku vegetacije nikako ne mogu nadoknaditi. Jedna od najčešćih grešaka koju proizvođači ponavljaju u proizvodnji rasada je njegovo pretjerano zalivanje. Osim što forsira razvoj plitkog korjenovog sistema zbog kojeg će biljka stalno patiti i loše eksploatisati vodu, često zalivanje dovodi do pojave polijeganja rasada. Prouzrokuju ga patogene gljivica iz rodova: Rhizoctonia cpp., Pythium spp., Phytophthora spp., Fusaryum spp. koje se nalaze u površinskom sloju zemljišta i intenzivno se razvijaju baš u ovakvim vlažnim uslovima.

Kako uzgojiti dobar rasad povrća

Dejan Mujakić, stručnjak za zaštitu bilja, ističe da jedna od fitopatogenih gljiva koja prouzrokuje polijeganje rasada u najvećem broju slučajeva je Pythium spp. Ona u našim klimatskim uslovima nanosi manje štete na starijim biljkama, ali je zato glavni uzročnik polijeganja rasada, odnosno takozvanog topljenja leja rasada.

Do infekcije izniklih biljaka najčešće dolazi preko korjena

"Simptomi se ispoljavaju u zavisnosti od starosti inficirane biljke. Kod mladih biljaka čije je tkivo vrlo osjetljivo na toksine ove gljive simptomi se javljaju u vidu vodenastih pjega, koje se brzo povećavaju, zaražene ćelije umiru i cijela biljka zahvaćena bolešću propada ubrzo poslije nicanja. Do infekcije izniklih biljaka najčešće dolazi preko korjena. Zahvaćeni dio stabla je tanji od zdravog dijela što dovodi do slabljenja mehaničke moći i biljčica ubrzo poliježe. U zavisnosti od faze razvoja bolesti na oboljelim dijelovima biljčice se mogu uočiti jače ili slabije izražena siva buđasta prevlaka. Polegnute biljke ubrzo uginu, a pri jačoj vlažnosti i višoj temperaturi istrunu”, priča Mujakić.

Kada je pravo vrijeme za sijanje da rasad ne bude prestar?

On takođe naglašava da se Pythium spp. odražava u zemljištu u obliku oospora koje svoju vitalnost zadržavaju i do osam godina. Kilijanje oospora je stimulisano u uslovima visoke vlažnosti zemljišta i prisustva materija koje nastaju prilikom razgradnje organske materije. Materije koje takođe, stimulišu klijanje oospora potiču i od korjena, od sjemena koja klijaju, od organske materije koja se unosi u zemljište. Oospore daju sporangije, a sporangije daju zoospore za čije je kretanje neophodna tekuća voda pa obilno navodnjavanje potpomaže i povećava broj inficiranih korjena.

Najefikasnija zaštita dezinfekcija zemljišta

Stručnjaci vranjske Poljoprivredno stručne službe poručuju povrćarima da je redovna dezinfekcija zemljišta jedna od najefikasnijih načina zaštite od prouzrokovača poleganja rasada. Obavezno se moraju dezinfikovati i police Cuso4 1% rastvorom.

Koja je razlika između sortnog i hibridnog F1 sjemena?

"Od agrotehničkih mjera valja odraditi drenažu zemljišta, redovno provjetravati rasadnik, sađenje biljaka obaviti kada je temperatura povoljna za brži porast biljke, izbjegavati teška zemljišta i prekomjerno đubrenje azotom i koristiti plodored. Odlična zaštita se postiže kombinacijom kontaktnih i sistemičnih fungicida. Zalivanje gredica, kako biljaka tako i okolnog zemljišta preparatima Previkur 0,25% i Previkur energi 0,15 %. Sljedeći tretman obaviti neposredno poslije pikiranja istim preparatima uz dodavanje Konfidora ili Ackare protiv insekta", naglašava Mujakić.

Često se dešava da rasad napadnu i puževi koji grickaju mlade listiće. Ovaj problem se može veoma lako rešiti preparatom Pužomor, koga treba posoliti oko gredica, ali ne i preko biljaka. Za tu svrhu se može upotrebiti i pepeo koji smanjuje sluz pužu, i dovodi do dehidratacije.


Tagovi

Povrtari Uzgoj Biljke Rasada Patogene gljivice Inficirane biljke Klijanje Navodnjavanje Dezinfekcija zemljišta Rasadnik


Autorica

Gordana Nastić

Gordana Nastić

Dugogodišnja novinarka, koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi