• Proizvodnja rasada
  • 15.01.2019. 08:00

Kako uzgojiti dobar rasad povrća

Za uspješno uzgajanje rasada povrća potrebno je obezbjediti optimalne uslove i sjetvu obaviti u pravom trenutku.

Foto: Pixabay/Uki_71
  • 1.835
  • 243
  • 0

Dok svi s nestrpljenjem po hiljaditi put provjeravamo kutije sa sjemenom i odlučujemo šta ćemo sijati potrebno je odvojiti sjeme biljnih vrsta koje se siju direktno na otvorenom i sjeme biljaka koje se uzgajaju iz rasada. Proizvodnja rasada je aktivnost koja zahtjeva znanje, prostor, optimalne uslove, kvalitetno sjeme i vaše vrijeme.

Nisu sve biljne vrste iste

Biljne vrste koje uzgajamo iz rasada nisu iste u pogledu svojih zahtjeva i uslova koje zahtjevaju. Sjemenu nekih vrsta treba duži vremenski period da proklijaju. Tako će paradajz nići prije paprike i pored toga što ih posijete istog dana. Neke  vrste ne vole da im se dira i oštećuje korijen. Patlidžan je vrsta koja ne voli da joj se oštećuje korijen i zbog toga se sije direktno u veće saksije kako bi korijen imao dovoljno prostora da se razvije, dok paprike i paradajz odlično reaguju na pikiranje – presađivanje u veće saksije.

Proizvodnja rasada paprike ima svoje zahtjeve

Obezbjedite optimalne uslove za klijanje, nicanje i rast

Bez obzira da li ste amater ili profesinalni uzgajivač povrća uspjeh uzgajanja presadnica će zavisti od uslova uzgajanja kao što su: kvalitet i klijavost sjemena, kvalitet supstrata, dubina sjetve, načina uzgajanja, temperature, vlažnosti, osvjetljenja, vremena sjetve.

Sjeme koje koristimo treba da je dobrog kvaliteta, fiziološki zrelo, dobro klijavo. Postoje različiti načini provjere klijavosti sjemena.

Kako provjeriti klijavost sjemena

Kao supstrat treba koristiti namjenske supstrate za proizvodnju rasada, a izbjegavati supstrate za cvijeće. Kvalitetni supstrati bolje drže vodu, sadrže hranjive materije za mlade biljke. Supstrati za cvijeće, posebno jeftina zemlja za cvijeće, veoma se brzo isušuje i siromašnija je hranivima. Mnogo bolje od supstrata za cvijeće je ako sami napravite supstrat za rasad, ali ga je prethodno potrebno dezinfikovati zbog opasnosti od prouzrokovača polijeganja i trulenja rasada.

Dubina sjetve zavisi od krupnoće sjemena. Što je sjeme krupnije, dubina sjetve je veća. Ukoliko se sjeme posije suviše duboko potrošiće hranjive materije, kasnije niče, a mladi klijanci mogu propasti i prije nicanja. Suviše plitko posijano sjeme je podložno isušivanju. Prekidaju se procesi klijanja i nicanja, a klica propada. Za većinu biljnih vrsta optimalna dubina sjetve se kreće između 0,3 do 0,7cm. Veoma sitna sjemena, poput bosiljka ili celera se siju na površinu supstrata. Ukoliko se sjetva obavlja na otvorenom, tada je dubina sjetve nešto veća. U rasadniku su optimalni uslovi i sjeme je tokom procesa klijanja i nicanja zaštićeno od stresnih faktora. Optimalna dubina sjetve sjemena paprike, paradajza i patlidžana je od 0,5 do 1cm, dok je za krastavac od 1 do 1,5cm.

Temperatura nicanja nikada ne smije biti manja od 10°C

Temperatura je još jedan važan faktor od velikog uticaja na procese klijanja i nicanja biljaka. Biljne vrste koje se uzgajaju iz rasada su toploljubive kulture. Za papriku, paradajz, patlidžan, lubenice, krastavce, dinje optimalna temperatura za klijanje i nicanje se kreće od 24 do 26°C u toku dana i oko 15°C tokom noći. Temperatura nikada ne smije biti manja od 10°C jer će to izazvati stres kod mladih biljkaka, zaostajanje u rastu, izazvaće umanjenje rodnosti. Rasad nekih biljnih vrsta je veoma osjetljiv na pad temperature i može doći do propadanja rasada. Nakon nicanja, temperatura tokom dana treba da je nešto niža.

Kako proizvesti rasad patlidžana

Vlažnost supstrata je još jedan limitirajući faktor u proizvodnji rasada. U nedovoljnom vlažnom supstratu klijanci mogu da se osuše i na taj način dolazi do njihovog propadanja. U prevlažnom supstratu prouzrokovači polijeganja i truleži napadaju klijance i mlade biljke. U stadiju klijanja optimalna vlaga se kreće oko 80%, a poslije nicanja se smanjuje. Dobro provjetravanje će povoljno djelovati na vlažnost površinskog sloja u kome se nalazi sjeme i mlada biljka.

Ukoliko planirate sadnju na otvorenom, za sjetvu rasada još uvijek imate vremena o čemu ćemo nešto više pisati ovih dana pa nas svakako pratite. 


Tagovi

Proizvodnja rasada Sjetva Optimalni uslovi Sjeme Presadnice Zemlja za rasad


Autorica

Ranka Vojnović

Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi