Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj bamije
  • 16.04.2020. 18:00

Bamija treba toplotu, dosta hraniva i dovoljno mjesta

U plodoredu joj najbolje odgovaraju krastavci i dinje jer imaju slične uslove za rast i razvoj. Sije se kada temperatura u tlu na dubini od 5 cm postigne 15°C, a optimalna temperatura sjetve je 20°C.

Foto: Depositphotos/mangostock
  • 243
  • 48
  • 0

Bamija (Abelmoschus Esculentus) je jednogodišnja, grmolika biljka iz porodice sljezovki. Izrazito je toploljubiva i najbolje uspijeva u područjima toplije klime, a poznata je i pod nazivima damini prsti i okra.

To je orijentalni usjev koja se najčešće koristi u kulinarstvu, a služi i u kozmetičke svrhe, još od davnina. Ima lijepe, krupne, dekorativne cvjetove, ali je i bogate nutritivne vrijednosti te niskog sadržaja masti. Koristi se i u narodnoj medicini kao lijek.

Bamija - ljekovita povrtnica koju svi možemo gajiti

Postoje različite sorte koje se međusobno razlikuju prema visini, krupnoći i boji plodova. 

Ne treba pretjerivati s azotnim đubrenjem

Za dobar prinos bamije potrebno je dosta hraniva. Preporučuje se 600 do 800 kg/ha kombinovanog NPK hraniva u odnosu 10:20:20 uz prihranu azotom tokom vegetacije 2 do 3 puta s 20 do 30 kg/ha. Potrebno je izbjegavati prevelike količine azota kako uslijed povećanja nadzemne mase biljke ne bi došlo do smanjena prinosa

U plodoredu joj najbolje odgovaraju krastavci i dinje jer imaju slične uslove za rast i razvoj. Biljka će bolje klijati ako se sjeme namoči 24 sata prije sadnje u toplu vodu.

Napravite sami prirodni fungicid od kamilice

Sije se kada temperatura tla bude15°C

Sjetva se obavlja u kasnim proljetnim mjesecima kada prođe opasnost od mrazeva jer bamija ne podnosi temperature ispod 10°C. Niske temperature  utiču na zastoj u rastu i onemogućuju kvalitetan razvoj kao i temperature iznad 40°C koje uzrokuju opadanje cvjetova. 

Bamija prekrasno cvjeta (Foto: JumpStory)

Sije se kada temperatura u tlu na dubini od 5 cm postigne 15°C, a optimalna temperatura sjetve je 20°C. Za uzgoj su najprikladnije srednje teška tla, dobre strukture uz pH 6 do 7 te osunčana mjesta.

Uzgojem iz presadnica brže plodonosi

Može se sijati direktno na otvoreno zemljište ili u zaštićene prostore pa kada prođe opasnost od mrazeva presađivati na otvoreno. Uzgojem iz presadnica ona će prije stvoriti plodove.

Presadnice se uzgajaju 6 sedmica prije presađivanja na otvoreno, a temperaturu dok biljka ne iznikne treba održavati na 21°C. Kod visokih sorti vrhovi se mogu pincirati kada biljke budu visoke oko 40 cm. Na taj način biljka će se bolje razgranati i imati više bočnih grana.

Niče za otprilike dvije sedmice

Za direktnu sjetvu dubina je 3 do 5 cm, međuredni razmak zavisi od sortnih karakteristika, a budući da raste bujno trebat će joj više prostora. Stoga, neka razmak između svake biljke bude od 30 do 50 cm, a prostor između gredica ostavite od pola do jednog metra.

Za patuljaste sorte potreban je manji razmak. Ukoliko su zadovoljeni svi uslovi sjetve, biljke bi mogle niknuti za otprilike dvije sedmice.

Važna je pravilna njega usjeva

Nakon što iznikne, potrebno je pravilno njegovati. Voli puno vlage pa je treba često zalijevati, a u početku će rasti sporije i tada joj najviše smeta nedostatak vode. Ukoliko se odlučite za navodnjavanje, odaberite sistem "kap po kap" kako bi se smanjilo zadržavanje vode i razvoj bolesti.

Potrebno je redovno okopavanje, a u proljetnim mjesecima se po potrebi usjev prorjeđuje.

Kako napraviti kompostni čaj koji potiče zdrav rast biljaka

Kada biljka razvije drugi list, važno ju je pođubriti, možete koristiti i kompostni čaj. Kasnije u ljetnim mjesecima kada biljka naraste treba joj osigurati dodatan potporanj.

Berbu obavite na vrijeme 

Oko 6 sedmica nakon sjetve počinje cvjetanje, a ubrzo nakon toga i berba. Plodovi se beru dok su još mladi jer kasnije postaju vlaknasti. Budući da čvrsto stoje na stabljikama, plod se malo zaokrene i otkine, a radi toga se preporučuje berba pomoću makaza ili nožića.

Plodovi su najukusniji dok su mladi (Foto: JumpStory)

Prilikom berbe treba bit oprezan jer kod nekih ljudi njene dlačice izazivaju alergijsku reakciju pa obucite odjeću dugih rukava i nogavica, pogotovo ako je riječ o starijim biljkama.

Đonlići uzgajaju bamiju na 8 duluma - ručno ju okopavaju do četiri puta

Ubrani plod se treba brzo upotrijebiti, a može se čuvati oko 4 dana na temperaturi od 10°C ili u frižideru. Takođe, može se nizati na konac i konzervirati sušenjem. 


Povezana biljna vrsta

Bamija

Bamija

Engleski naziv: Gumbo | Latinski naziv: Hibiscus esculentus L.

Bamija je jednogodišnja biljka. Sasvim mladi plodovi 3 – 6 dana nakon cvatnje i oplodnje koriste se kao povrće na različite načine, a najviše kuhani ili pirjani. Bamija se može... Više [+]

Tagovi

Bamija Damini prsti Okra Uzgoj bamije Sjetva Presadnice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P