Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kompostni čaj
  • 19.06.2018. 09:00

Kako napraviti kompostni čaj koji potiče zdrav rast biljaka

Kompostni čaj je tekućina nakon namakanja male količine komposta u vodi u koju je dodana hrana za mikroorganizme te dodavanje kisika u ovu otopinu kako bi mikroorganizmi imali sve uvjete za reprodukciju.

Foto: Flickr/Stefano Lubiano
  • 3.280
  • 172
  • 0

Kompost je među vrtlarima poznat i kao "crno zlato" jer poboljšava tlo na mnogo načina - glinasta tla razrahljuje, a pjeskovitima pomaže u zadržavanju vode i hranjivih tvari. Bogat je korisnim mikroorganizmima koji pomažau u razvoju biljaka pa kompostiranje pomaže u izradi kvalitetne zemlje koja je ključna za lijepe, zdrave biljke i bogatu berbu. Najučinkovitiji način da biljkama date sve najbolje od komposta je da napravite kompostni čaj. 

Kompostni čaj je tekućina nakon namakanja male količine komposta u vodi u koju je dodana hrana za mikroorganizme te dodavanje kisika u ovu otopinu kako bi mikroorganizmi imali sve uvjete za reprodukciju. Kada je otopina gotova, najčešće od 24 do 48 sata, imat ćete nutritivno bogat, tekući dodatak tlu koji potiče zdrav rast biljaka, navodi Bonnie Plants

Čaj ima više korisnih mikroorganizama 

Zašto je čaj bolji od običnog komposta? Zato jer ima više mikroorganizama. Naime, kada se ova otopina prozrači kisikom, populacija mikroorganizama koje ste nahranili melasom - eksplodirat će. Nakon što svi ti mikroorganizmim dođu u zemlju, počet će proždirati veliki broj loši mikroorganizama smanjujući pojavu bolesti biljaka. Osim toga, obični kompost se stavlja samo uz biljke dok se čaj za kompost može raspršiti i po lišću, odnosno zaliti direktno korijen. 

Pripazite da je kompost kojeg koristite potpuno organski jer će sva đubriva i pesticidi ubiti mikroorganizme. Znat ćete da je spreman kada čaj bude imao slatkasto zemljani miris, a ne kiselo neugodan. 

Potrebno vam je: 
- posuda od 20 litara
- 3,8 litara komposta
- platnena vrećica (jastušnica ili platnena vreća) i uže
- organska melasa 
- deklorirana voda (kišnica ili voda iz slavine koja je odstajala 24 sata)
- akvarijska pumpa i cijevi 

Upute: 

  1. Iz kompostne zemlje uklonite gliste i insekte.
  2. Kompost stavite u platnenu vreću i zavežite ju na vrhu užetom.
  3. Posudu napunite dekloriranom vodom, ostavivši 5 centimetara od ruba.
  4. Dodajte melasu u posudu i dobro promiješajte.
  5. Stavite posudu u blizini utičnice. Stavite akvarijsku cijevčicu u posudu i uključite pumpu. Pumpa će aerirati vodu i dovesti potreban kisik mikroorganizmima. 
  6. Pumpu ostavite uključenu 24 do 48 sati, bez prekida. 
  7. Kada je gotovo, izvadite vrećicu, a zemlju iz nje prospite u komposter. Otopinu, odnosno čaj, ulijte u kantu za zalijevanje i prskalicu te odmah zalijte biljke i poprskajte im lišće. 

Ovu otopinu koristite svakih nekoliko tjedana, svježe pripremljenu, kako biste potaknuli rast biljaka. 


Tagovi

Kompostni čaj Kompost Organska otopina Zalijevanje Hranivo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

EU RASFF obavijestio o prisustvu #aflatoksina u suhim smokvama porijeklom iz Turske čiji je uvoznik "Bernina" Široki Brijeg!