Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj bamije
  • 17.07.2019. 12:00
  • Brčko distrikt, Palanka

Đonlići uzgajaju bamiju na 8 duluma - ručno ju okopavaju do četiri puta

Bamlja zahtijeva dosta sunca, osjetljiva je na kišu i ne paše joj velika vlaga, od nje gine, priča Džemal koji svoj urod prodaje po čitavoj Bosni i Hercegovini, a nakupci mu dolaze i kući.

Foto: Pixabay/feraugustodesign 
  • 1.725
  • 57
  • 0

Džemal Đonlić iz Palanke kod Brčkog već se više od 35 godina bavi uzgojem bamije (bamlje), vrlo ljekovite i zanijmljive povrtne kulture koja je vrlo osjetljiva na niske temperature. 

Džemal zajedno sa bratom uzgaja bamiju na 8 duluma zemljišta, a prisjeća se kako je sjeme dobio njegov otac od, kako kaže, neke gospođe, pa su tako prije puno godina započeli sa proizvodnjom. 

Urod prodaje po čitavoj BiH

"Bamlja zahtijeva dosta sunca, osjetljiva je na kišu i ne paše joj velika vlaga, od nje gine", priča Džemal koji svoj urod prodaje po čitavoj Bosni i Hercegovini, a nakupci mu dolaze i kući. "'Ko ponudi više, njemu prodamo. Uglavnom prodamo sve što uberemo.

Sva lica bamije!

Oko bamije ima puno posla, otkriva Đonlić. "Platimo da nam uzoru zemljište i pofrezaju pa kad počne nicati, onda se ručno okopaje, tri do četiri puta u toku vegetacije. Pomažu nam članovi porodice, supruga i djeca. Tako i kod brata. Od biranja, čišćenja i nizanja, zahtijeva dosta vremena, u sezoni i po18 sati, čak i više", otkriva Đonlić čije je selo poznato po uzgoju ove kulture u kojoj su oni bili pioniri. Kaže kako se oko 70% stanovništva bavi uzgojem bamije

Nisku bamije prodaju za 3 KM

Đonlići bamiju uberu prije nego što sazri kako bi ju mogli nanizati na vrlo tanak konopac i osušiti. U jednoj niski ima 240 do 270 bamija, zavisno od veličine. Nisku prodaju za 3 KM, a treba napomenuti kako je jedna niska dovoljna za 4 do 5 porcija i jednaka je 500 grama svježe bamije. 

Bamija - ljekovita povrtnica koju svi možemo gajiti

Džemal Đonlić kaže kako se bavio i uzgojem jagoda. Sadio ju je na 2 duluma, ali zbog velikih ulaganja nije mogao nastaviti sa proizvodnjom. 

Ono što ga najviše muči je teški fizički posao okopavanja bamije. Kaže kako bi mu puno lakše bilo kada bi on i brat imali motokultivator, no sada nije sezona raspisivanja natječaja za mehanizaciju i financijska sredstva pa ga nismo mogli pravo uputiti na to što mu je činiti. 

Iščlanio se iz udruženja zbog nepravilen raspodjele plastenika

Pitam ga, je li učlanjen u kakvo udruženje jer tada je često lakše doći do sredstava, ali i plasiranja proizvoda. No, Džemal rezignirano odgovara: "Nismo nigdje učlanjeni, ni u kakvo udruženje. Danas se sve svodi na stranačka udruženja, sirotinji nije mjesto tu jer se prvo podmire oni koji imaju i primaju, a mi kad dođemo na red. 

Bio sam učlanjen i isčlanio sam se zbog nepravilne raspodjele plastenika. Bio sam glavni zagovornik da se ova kultura uvrsti u poticaj. I uvrštena je, ali se malo dobija koliko zahtijeva posla", zaključuje ovaj vrijedni poljoprivrednik. 


Povezana biljna vrsta

Bamija

Bamija

Engleski naziv: Gumbo | Latinski naziv: Hibiscus esculentus L.

Bamija je jednogodišnja biljka. Sasvim mladi plodovi 3 – 6 dana nakon cvatnje i oplodnje koriste se kao povrće na različite načine, a najviše kuhani ili pirjani. Bamija se može... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj bamije Bamija Džemal Đonlić Palanka Niska Bamija u nizu Bamlja Cijena Okopavanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞