Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni preparati
  • 22.02.2020. 11:30

Napravite sami prirodni fungicid od kamilice

Čaj od kamilice ima višestuku upotrebu u bašti. Koristi se za dezinfekciju i naklijavanje sjemena, kao insekticid i fungicid.

Foto: Depositphotos/shcheglov
  • 3.011
  • 79
  • 0

Čaj od kamilice svi vrlo često pijemo. Zbog svojih ljekovitih osobina ona je veoma cijenjena u narodnoj medicina. Kada jednom posadimo ovu biljku u vrtu, ona se razmnožava samozasijavanjem. Upotreba njenog čaja je od izuzetne koristi kada je riječ o uzgoju biljaka, posebno povtnih vrsta.

Sjemenke su potopljene do 24 sata u kamilici

Čaj od ove ljekovite vrste veoma je koristan  u bašti. Može da se koristi za dezinfekciju i naklijavanje sjemena, kao insekticid i fungicid.

Istovremeno, čaj će potaknuti rast mladih biljaka. Sadrži tanine koji omekšavaju sjemenu opnu i na taj način ubrzava klijanje i nicanje. Najbolje djeluje na sjeme paprike, kukuruza, graha, tikvica dok sjemenke paradajza nisu ljubitelj ovog prirodnog preparata. Sjemenke u čaju od kamilice ostaju potopljenje 12 sati, a najviše 24 sata.

Čajem od kamilice do jače otpornosti i bržeg klijanja sjemena

Spriječava truljenje i propadanje biljaka

U proizvodnji povrća često se susrećemo sa pojavom truljenja i propadanja biljaka. Ove bolesti naročito su opasne kada su u pitanju mlade biljke. Što su one mlađe, neotpornije su na ove bolesti i brže propadaju. Kako bi spriječili propadanje rasada povrća i drugog bilja možemo, koristiti čaj od kamilice.

Njegovom upotrebom spriječava se djelovanje gljivica koje dovode do propadanja rasada. Kao fungicid koristi se blagi čaj. Kada se pripremi, treba imati blijedožutu boju.

Mlade biljčice i površina supstrata se tretiraju tri do četiri puta u toku sedmice. Tretiranje obaviti prskalicom i ostaviti biljke da se osuše, odnosno ne zalijevati ih odmah poslije tretiranja na ovaj način. Postupak se primjenjuje do trenutka sadnje na stalno mjesto. Uvijek se priprema svjež čaj.

Nikada ne tretirajte biljke kada su tu i pčele

Čaj od kamilice je izuzetno koristan u bašti kao insekticid, ali ga treba pravilno dozirati i koristiti, kako bi zaštitili pčele i druge korisne insekte. Biljke se ne tretiraju ukoliko su direktno izložene djelovanju sunca i u najtoplijem dijelu dana, posebno kada je temperatura visoka.

Za njegovu pripremu, potrebno je skuhati jak čaj od kamilice. Može se uzeti trostruka doza suve materije. Pripremljen čaj se ostavi 24 sata procijedi i koristi za tretiranje biljaka. Nikad ne tretirajte usjeve kada su prisutne pčele i drugi korisni insekti na njima.


Tagovi

Kamilica kao fungicid Prirodni insketicid Propadanje rasada Naklijavanje sjemena Truljenje biljaka Sadrži tanine


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.