Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rasada
  • 14.02.2020. 13:40

Čajem od kamilice do jače otpornosti i bržeg klijanja sjemena

Prošle godine mi se desilo da pola posijanog rasada nije uopšte izniklo, pitala sam se gdje sam pogriješila? Ako se to dešava i vama, poslušajte savjet iskusnog agronoma.

Foto: Bigstockphoto/ChWeiss (ilustracija)
  • 7.218
  • 413
  • 1

Već je februar i počela je sezona sijanja sjemena za rasad biljaka kojima je potrebno duže vremena za klijanje, ali i onih koje će biti rasađene u plastenik. Kroz praksu se sve češće susrećemo sa situacijom da  sjeme posijemo, ali ono ili ne nikne nikako ili veoma slabo. Pitamo se gdje smo pogriješili. Savjet smo ovaj put potražili od agronoma Muhameda Gariba, koji je zaposlenik socijalnog preduzeća Eko Dizajn doo iz Mostara. Ova firma se zasniva na premakulturi pa od njih itekako možemo naučiti kako iskoristiti sve resurse koje imamo.

"Ukoliko želimo potaknuti brže klijanje te povećati otpornost biljaka prema bolestima i štetnicima, umjesto hemijskim sredstvima, sjeme povrća, začinskog i ljekovitog bilja možemo ojačati čajem od kamilice.  On pospješuje klijanje i otpornost sjemena, a time ubrzava i razvoj same biljke. Uz to, spriječava i razvoj bakterija i gljivica u sjemenu. Za njegovu pripremu potrebno nam je par sati, ekološki uzgojena i prirodno osušena kamilica, koju svatko može jeftino da kupi na tržnici, u nekim trgovinama ili u privatnoj prodaji", navodi Garib.

Kako pripremiti ovaj čaj?

Priprema čaja od kamilice za ovu namjenu veoma je jednostavna, a blagodati koje pruža sjemenu su višestruke:

  • U nemetalnu posudu staviti dvije, vrhom pune, supnene kašike osušenih cvijetova kamilice;
  • sve preliti jednom litrom prokuhale vode;
  • Poklopiti nemetalnu posudu kuhinjskom krpom i pustiti da bude poklopljeno dva do tri sata i procjediti;
  • Uliti po pola decilitra dobijenog čaja (ili po potrebi više) u posudice;
  • označiti koje će sjeme biti gdje (najbolji način je da se zalijepi naljepnica s nazivom na sud);
  • potopiti izabrano sjeme u kupku, sve prekriti tankom kuhinjskom krpom kako bi spriječili prodor prašine i ostale nečistoće, te pustiti sjeme da se kupa (namače) najmanje 12 sati;
  • Potrebno je par puta da se čaj promiješa drvenim štapićem. Ono koje ispliva na vrh tj. koje pluta na površini čaja je mrtvo ili oštećeno, te ga je najbolje odmah ukloniti jer nije klijavo.

Najbolje je sijati sjemena nakon par dana

Nakon što smo završili ovu proceduru, trebamo još sjemenke da procjedimo upotrebljavajući malo cjedilo za čaj ili pomoću lanene tkanine. Zatim ih ostaviti da se dobro osuše na upijajućem papiru. Već nakon dva do četiri sata, sjemena izvađena iz čaja mogu se sijati. Ali, najbolje ih je posijati tek nakon dva do tri dana jer tada će brže proklijati. Sjemenke koje su u međuvremenu već počele klijati, pažljivo treba posijati kako se ne bi uništila njihova tek iznikla klica.

"Ovo je odličan način i da provjerimo koja su kvalitetna, a koja su trula i neiskoristiva. Ostatak čaja nećemo baciti nego ćemo ga spremiti u posude, a kasnije nam može da posluži za zalijevanje kućnih biljaka s obzirom da čaj od kamilice nije izgubio svoja ljekovita svojstva, može donijeti samo još koristi, a nikako štete", dodaje Muhamed.                                            


Tagovi

Čaj od kamilice Sadnja sjemena Uzgoj rasada Muhamed Garib Premakultura Klijanje Nicanje


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.